Kemény idők várnak a Facebookra

A NAIH is részt vesz abban a vizsgálatban, amely a Facebook hangfelvétel-leírási gyakorlatát vizsgálja. A technológiai cégeket érintő újabb komoly botrány kapcsán kiderült, hogy a Facebook, a Google és az Apple is alkalmazott embereket a felvételek meghallgatására.

A hvg.hu összeállítása szerint a Facebook amellett, hogy elismerte a lehallgatás tényét azt is állította, hogy mindezt engedéllyel tette. A portál a Bloomberg beszámolójára hivatkozva azt írja, hogy a közösségi oldalt működtető cég a Google-höz és az Apple-höz hasonlóan a múlt héten felhagyott azzal a gyakorlattal, hogy a beszélgetésekről készült hangfelvételeket emberekkel hallgattatják meg.

A felvételeket mesterséges intelligencia segítségével számítógépek alakították írott szöveggé, és a Facebook alvállalkozók százainak fizetett azért, hogy a leiratok pontosságát ellenőrizzék, amihez meg kellett hallgatniuk a felvételeket, amelyeket a vállalat anonimizált – olvasható a hvg.hu-n. A Bloomberg azt írja, hogy a leiratokat kezelő munkatársak nem tartották etikusnak, amit tesznek, mert sem a felvételek eredetét, sem a felhasználásuk célját nem ismerték. A Facebook arról sem tájékoztatta őket, mit kezd a hangfelvételekkel.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) közleményt adott ki az ügy kapcsán, amiben arról írnak, hogy vizsgálják a Facebook hangfelvétel-leírási gyakorlatát. Az elmúlt időszakban több nagy technológiai vállalat állította le azt a gyakorlatát, amely szerint rögzített beszélgetéseket emberek hallgatnak vissza és elemeznek.

A hatóság részt fog venni a Facebook említett adatkezelésének uniós szintű vizsgálatában, egyszersmind „a Facebook magyarországi képviseletétől írásbeli garanciát kér a magyar polgárok adatainak védelmére nézve”. Amennyiben a Hatóság úgy ítéli meg, hogy a Facebook által vállalt garanciák nem biztosítanak kellő védelmet, úgy a Hatóság élni fog a GDPR 66. cikkében rögzített hatáskörével, és Magyarország területén alkalmazott intézkedésként meg fogja tiltani az adatkezelést – derül ki a közleményből.

  • Megosztom