Kemény idők jöhetnek a YouTube felhasználóknak

Több kritikát is megfogalmaztak már az Európai Unió új szerzői jogi irányelvével kapcsolatban, ezúttal Susan Wojcicki, a YouTube vezetője hívta fel a problémára a figyelmet a tartalomgyártóknak küldött levélben. A hvg.hu összeállítása szerint veszélybe kerülhetnek a videómegosztóra feltöltött tartalmak és az is előfordulhat, hogy lesznek olyan videók, amik az uniós felhasználók számára nem lesznek elérhetők.

Szeptemberben szavazták meg az uniós képviselők az új szerzői jogi irányelvet, ami a YouTube-vezér Susan Wojcicki szerint komoly fenyegetést jelent a legnépszerűbb videómegosztóra és a feltöltésekből élő tartalomgyárosokra. Az irányelvekben foglalt pontok többek között kimondják: az online platformok üzemeltetői a jelenleginél jóval kiterjedtebb felelősséggel tartoznak a rendszerükbe feltöltött tartalomért, azokat állandóan ellenőrizni kényszerülnek. Mindez, illetve a megszavazott regula pedig komoly változásokat eredményez a ma ismert webes rendben – derül ki a hvg.hu összeállításából.

Susan Wojcicki a tartalomgyártóknak küldött levelében egyértelműen fogalmazott: szerinte a megszavazott, az átlagfelhasználókat közvetlenül érintő 13. cikkely miatt a videómegosztóra feltöltött tartalmak is veszélybe kerülnek, végső soron pedig az is előfordulhat, hogy egyes videók egyszerűen nem jelennek meg az EU területén élő nézők előtt, mert az új jogszabályok értelmében nem lehet majd őket feltölteni.

Wojcicki szerint a szabályozás nem csak az önkifejezést gátolhatja, sokak megélhetését sodorhatja veszélybe, hiszen a YouTube szerződéses videósai között nem egy olyan személy van, akiknek a legyártott tartalmak után kapott pénzek jelentik az egyetlen bevételi forrást. A YouTube-vezér szerint ezért átgondolatlan tervezetről van szó, de azt ígérte, elkötelezettek amellett, hogy megtalálják a legjobb megoldást a kérdésben – írja beszámolójában a hvg.hu.

  • Megosztom