Kell a luxus – többen keresnek drága ingatlant

Emelkedett 2016 első félévében a 60 millió forint felett értékesített lakások aránya a teljes eladásból, reálértéken számolva a korábbi 2,3%-os arányhoz képest 3,2%-ra – derül ki a Duna House adataiból. Kiemelkedő a II. és a XII. kerület Budán, valamint a pesti belváros (V. és VI. kerület), ahol az arány 15% feletti volt az elmúlt hónapokban.

 

2015 és 2016 között a házak esetében nem történt nagy változás, gyakorlatilag stagnálás figyelhető meg. Mégis sokkal magasabb az arány, mint a lakások körében. A 60 millió forint felett értékesített házak aránya 13,6% a teljes eladáshoz viszonyítva. Kiemelkedő a II. kerület, ahol az ilyen magas árú házak az eladás több mint 80%-át tették ki.

 

A két ingatlankategória együttes aránya egy év alatt 3,6%-ról 4,2%-ra emelkedett.

 

A növekedés mértéke nem az áremelkedéssel magyarázható. A számításokhoz ugyanis a tavalyi értékek a Duna House lakásár indexével 2016-os árszintre lettek emelve.

 

Az ismert vevői élethelyzetek alapján a vásárlások 41%-a befektetési célú volt, de ugyanennyi azoknak a vevőknek az aránya, akik a vásárlással nagyobb ingatlanba költöztek a korábbinál. A vevők 10%-a az első lakásukat 60 millió forint felett vásárolták meg. A vevők átlagéletkora 50 év körüli, valószínűleg a jómódú első lakásukat vásárlók azért ennél fiatalabban jutottak lakáshoz.

 

Eladás okaként szerepel nagyobb vagy épp kisebb ingatlanba költözés, örökölt ingatlan értékesítése, generációk különválása.

  • Megosztom