Kék Pontokkal segít az UNICEF

Az Európába érkező, egyre növekvő számú gyermek és más, speciális szükségletekkel rendelkezők védelmének megerősítése érdekében egy közös törekvés részeként az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR), és az UNICEF speciális segítő központokat állít fel a gyermekek és családok számára Európa leggyakrabban használt migrációs útvonalai mentén.

 

Húsz ilyen gyermek– és családtámogató központ vagyis „Kék Pont” (Blue Hub) biztosít majd biztonságos menedéket, valamint alapvető szolgáltatásokat, játékot, védelmet és tanácsadást a gyermekek és családjaik számára egy helyszínen. A központok célja az úton lévő kiszolgáltatott családok, különösen a számos magára hagyott vagy családjától elszakadt gyermek támogatása, akik betegség, trauma, erőszak, kizsákmányolás és emberkereskedelem veszélyének vannak kitéve.

Ilyen központok már jelenleg is üzemelnek, illetve hamarosan megnyílhatnak Görögországban, Macedóniában, Szerbiában, Horvátországban és Szlovéniában.

 

Az UNICEF „Kék Pontok” abban az időben jelennek meg, amikor a nők és gyermekek az Európába érkezők menekültek kétharmadát teszik ki. Februárban a nők és gyermekek közel 60 százalékát alkották a tengeren érkezőknek. Az egyedül utazó gyermekek és tinédzserek azonosítására és védelmére is törekszenek, valamint céljuk, hogy családjaikkal újra egyesítsék őket.

 

De a rászoruló gyermekek azonosítása kihívást jelent. Néhány országban a fiatal utazók felnőttnek tettetik magukat, hogy útjuk során ne tartóztassák fel vagy vegyék őrizetbe őket, kitéve ezzel magukat a kizsákmányolás veszélyének. Tavaly több mint 90 000 magára hagyott, vagy családjától elszakadt gyermek regisztrált és jelentkezett menedékhelyért, vagy állt gondozás alatt Európában, főleg Németországban és Svédországban.

 

A „Kék Pontok” stratégiai helyeken lesznek elhelyezve – határbelépési és –kilépési pontokon, regisztrációs helyszíneken, városközpontokban –, továbbá tájékoztató csapatokon keresztül is elérhetők lesznek. Olyan szolgáltatásokat tartalmaznak, mint:

• családi kapcsolatok helyreállítása, családegyesítés – a Nemzetközi Vöröskereszt segítségével

• gyermekbarát helyszínek

• pszichoszociális segítség

• jogi tanácsadás

• pihenésre alkalmas biztonságos helyek nőknek és kisgyermekeknek

• tájékoztatást nyújtó szociális munkások

• információs asztal és Wi-fi.

  • Megosztom