KEHI-vizsgálat a közmédia beszálítója ügyében

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálódni kezdett, erősítette meg a KEHI vezetője. A tét az, hogy felbontják-e a közmédiának beszállító legnagyobb műsorgyártó cég, a Hung-Ister érvényes szerződését.

A Blikk úgy értesült, a Szerencseszombat című műsor gyártását is el akarják venni a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Hung-Istertől. Az említett cég évek óta beszállítója a köztévének, ők készítik a szombati lottósorsolást a Szerencsejáték Zrt. megbízásából, és 2019-ig még élő szerződésük van. A tét nagyjából évi 2,8 milliárd forint. “Azt már megoldották, hogy ne a Hung-Ister gyártsa a Magyarország, szeretlek! című műsort. A Maradj talpon!-t pedig megszüntették, vagy ahogy a köztévénél fogalmaznak: pihentetik. Jövőre valószínűleg A Dalt is más készíti majd. Most pedig mindent megtesznek azért, hogy találjanak valami kiskaput arra, hogy megszűnjön a szerződés a Hung-Ister és a Szerencsejáték Zrt. között” – állítja az ügyet állítólag jól ismerő informátor a Blikknek.

– A Hung-Ister több százmillió forintot költött annak idején arra, hogy megfeleljen a Szerencsejáték Zrt. igényeinek, ezért sem olyan könnyű felbontani a szerződést. Először reménykedtek abban, segítség lesz, hogy a Szerencseszombat az M1-től átkerül a Duna Tévéhez, de ez a szerződést nem érinti. Most pedig a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal kezdett vizsgálódni, gondolom, abban bíznak, majd ők találnak valamit – írja a Blikk, amely megkereste a KEHI-t is. A hivatal megerősítette, hogy egy kományrendelet alapján ellenőrzést végez a közmédiánál. “A vizsgálat most indult, az adatok, dokumentumok bekérése van folyamatban, ezért arról bővebb tájékoztatás adása nem áll módunkban.”

A Blikk egyébként az állami tulajdonú Szerencsejáték Zrt.-t is megkereste, ahol arról tájékoztatták, hogy jelenleg két élő együttműködésük van Simicska Lajos műsorgyártó érdekeltségével. Az egyik a sorsolási műsorok elkészítéséhez szükséges stúdiók berendezésről, technikai eszközök üzemeltetéséről, rendelkezésre állásáról szól. Értéke évi 505 millió 983 ezer 911 forint, a szerződés 2019. máricus 31-ig van érvényben. A másik a sorsolási műsorok, az azokhoz kapcsolódó támogatói spotok, illetve a SzerencseHíradó gyártásáról szól. Értéke bruttó: 2 milliárd 353 millió 447 ezer 605 forint évente, és a megállapodás 2019. december 31-ig köttetett meg.

A Blikk emlékeztet rá: 2012-ben és 2013-ban az MTVA-s megrendeléseknek is köszönhetően a Hung-Ister volt a legnagyobb árbevételű műsorgyártó cég. 2013-ban 4, 5 milliárd forint nettó árbevétele volt, és az adózott eredménye is meghaladta a 1,2 milliárd forintot.

  • Megosztom