Kávékánaán Budapesten

Már javában tart Európa legnagyobb kávés rendezvénye, a World of Coffee, amelynek idén a budapesti Hungexpo ad otthont. Június 13-15. között a világ 100 országából érkeznek résztvevők, a program-kínálatban versenyek, inspiráló szimpóziumok, szemináriumok, oktatóműhelyek és természetesen kapcsolatépítési lehetőségek.

 

Az idei kiemelt vendég: Mexikó, a világ egyik legnagyobb kávégyártója, az országban közel félmillió kistermelőnek és családjának a kávé jelenti az egyetlen megélhetési lehetőséget. A rangos rendezvény főtámogatója – immár harmadik alkalommal – a BWT water+more, Európa vezető víztechnológiai vállalkozása, a magyarországi vízkezelés meghatározó szereplője. Június 13-án este átadták a „Best New Product” elnevezésű díjakat is, az SCA így ismeri el azokat a fejlesztéseket, új termékeket, amelyek a specialty kávé és tea ipar számára minőséget, hozzáadott értéket képviselnek.

 

A Különleges Kávék Egyesülete (Specialty Coffee Association/SCA) nevében Ric Rhinehart ügyvezető igazgató és Paul Stack elnök köszöntötte a magyar és a nemzetközi sajtót egy exkluzív, mexikói kóstolón. Mindkét felsővezető óriási sikernek nevezte, hogy a közép-európai fővárosok közül elsőként Budapest a házigazdája a rendezvénynek, méltatták az újraéledő magyar kávékultúrát, erre való tekintettel a szervezők összeállítottak egy letölthető budapesti kávé térképet is.

 

Ric Rhinehart 2007 óta az SCA egyik felsővezetője, ezt megelőzően – több mint 25 évig – vezető pozíciókat töltött be kávéval és teával foglalkozó vállalatoknál. Tea- és kávékészítmények széles választékának tervezése, fejlesztése és gyártása fűződik nevéhez, ugyanakkor társszerzője az 1998-ban megjelent „Tea Basics” című, prémium teákról szóló bevezető könyvnek. Alapító tagja az Amerikai Prémium Teák Intézetének (American Premium Tea Institute) ahol az igazgatótanácsban és mint elnök is tevékenykedett.

 

Az SCA elnöke, Paul Stack amellett, hogy hivatásos SCAE (Specialty Coffee Association Europe) tréner, nyolc éve tagja az SCAE Oktatási Bizottságának, az SCAE „Coffee Diploma System” kifejlesztésének kulcsfontosságú tervezője, az SCAE „Brewing” tananyagának vezető szerzője, az SCAE „Gold Cup Research” programvezetője.

 

A kiemelt vendég – Mexikó – kávékultúrájáról neves szakemberek, kávé nagykövetek beszéltek. Joel Arenas Garcia kávéfarmer Veracruz államban. Tagja egy veracruzi kávészövetkezetnek, itteni társaival harmadik helyezettek lettek saját kategóriájukban a Cup of Excellence Mexico 2017 versenyén, a döntőben összesen 90.50 pontot érdemeltek ki. Cruz Arguello Miceli szintén kávéfarmer, az AMECAFE képviseletében érkezett Budapestre. Küldetése, hogy olyan javaslatokat tegyen a mexikói kormánynak, amelyek előnyösek a helyi kávétermelők számára. Santiago Arguello Campos a SAGARPA Mezőgazdasági Promóciójának igazgatója. Arguello Campos úr harmadik generációs kávéfarmer, ő az, aki beindította a Starbucks első fenntartható ellátási láncait, és a mexikói kormány úgynevezett „Care of Coffee” programját, az ország kávétermelésének javítására.

 

A rendezvény főtámogatóját, Európa 1. számú víztechnológiai szakértőjét a BWT water+more-t Dr. Frank Neuhausen vezérigazgató, és Petró Vera a BWT Hungária Kft. értékesítési igazgatója képviselte. Dr. Neuhausen az SCA Igazgatóságának tagja, és 2014 óta az SCAE vezetője. Több mint 18 éve elkötelezte magát a minőségi kávé mellett, a piacot a víz professzionális optimalizálásával támogatja, kifejezetten a kávé és egyéb forró ital szempontjából. Petró Vera 2008 óta dolgozik a BWT-nél. Mindent, amit a vízkezelésről tud, az édesapjától, Petró Gyulától a hazai vállalat ügyvezetőjétől tanulta, aki 24 éve dolgozik ezen a területen. A BWT standjánál lehet kóstolni a különböző technológiával kezelt vizeket, a szakembereket pedig a vízről, és azok kezeléséről kérdezni.

 

 

2017-es évi helyezések kategóriánként:

 

COFFEE ACCESSORIES – Espazzola, PROTONEA Senger

CONSUMER EQUIPMENT (NON-ELECTRICAL) – Cafflano Kompresso, Beanscopr Co, Ltd.

OPEN CLASS – Flor de Café, Flor de Cafe

OPEN CLASS, SPECIAL MENTION – Tonino, Marko Luther & Paul Holleis GbR

PACKAGING – Upcycled Denim Bag, Coffee Bird limited

SPECIALTY BEVERAGE FLAVOR ADDITIVE – Garden Mint Lemonade, DaVinci Gourmet

SPECIALTY BEVERAGE STAND ALONE – Chalo Chai, Chalo

TECHNOLOGY – RØST Sample Roaster, RØST COFFEE AS

COMMERCIAL EQUIPMENT – Marco Mix, Marco Beverage Systems

COMMERCIAL EQUIPMENT, Special Mention – Conserv 75E, Pentair

COMMERCIAL EQUIPMENT (NON-ELECTRICAL) – Foam Locus, Nuova Ricambi

 

A csütörtök estig tartó rendezvényen magyar mikro-pörkölők is bemutatkoznak, és mind az öt, meghirdetett versenykategóriában indulnak magyar bajnokok.

 

  • Megosztom