Káromkodás- és szexszámláló NMHH

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) honlapján hétről hétre követhető, hogy az NMHH szerint amúgy román, a mi tudomásunk szerint luxemburgi joghatóság alá tartozó RTL 2 csatornán futó Való Világ 7 valóságshow adásaiban mennyi trágárság, meztelenség, szex, alkoholfogyasztás és dohányzás jelenik meg.

A kiemelt érdeklődéssel övezett televíziós műsorszám “barométerének” elsődleges célja az NMHH tájékoztatása alapján, hogy a kiskorúak védelmében a hatósági vizsgálatokon túlmutató módszerekkel megragadja, valamint szemléltesse a műsorban megjelenő aggályos tartalmak és ezek nézettségi trendekkel összekötött változásait. A programban előforduló káros motívumokat a hatósági munkatársak kvantitatív módszerekkel elemzik, amelyek lehetőséget adnak a trendek kimutatására is.

Az adatszolgáltatás 2014. november 16-tól, a műsor kezdete óta követi a Való Világ 7 szériájának műsorait, amely kizárólag az esti kiadásokra fókuszál. Az NMHH megjelenésük óta kiemelt figyelemmel követi a televíziós valóságshow-kat, hiszen a nézői panaszok magas száma – november óta 40 hivatalos bejelentés érkezett – és a hatósági tapasztalatok egyaránt azt mutatták, hogy azokban más műsortípusokhoz képest jóval jellemzőbb a durva, trágár kifejezések használata, a szexualitás bemutatása és az olyan negatív magatartásminták követése, mint a dohányzás vagy az alkoholfogyasztás. Az NMHH által eddig feldolgozott adatokból többek között az derült ki, hogy a Való Világ 7 szereplői február 3-án káromkodtak a legtöbbször, 102 alkalommal; az egy adásban látható dohányos jelenetek száma elérhette a 48-at is (február 9-én), az alkoholfogyasztásé a 36-ot (rögtön a show indulásának másnapján), míg a szex, meztelenség bemutatása adásonként akár 10-11 esetben is előfordulhatott (például január 4-én, 19-én, február 2-án és 5-én).

“A vizsgálatban használt elemzési egység a káros viselkedésmintákat közvetítő jelenet. A jeleneteket annyiszor regisztrálják, ahány alkalommal azokat a műsorszerkesztő az összefoglalóban megjeleníti. A heti bontásban közzétett adatokat a napi jelenetszámok (előfordulások) átlagolásával számítják ki. A problémás tartalmak közül egyedül a trágársággal kapcsolatban alkalmaznak eltérő módszertant, mivel a durva, trágár kifejezések gyakorisága könnyen számszerűsíthető. Ebben az esetben nem a jelenetek, hanem a szavak előfordulása képezi az elemzési egységet. A trágár kifejezések besorolását az érvényben lévő korhatár-kategóriák kritériumrendszere alapján végzik a hatóság munkatársai” – áll a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság sajtóanyagában, amiből az is kiderül: a szexualitás és a meztelenség megjelenését a szoros korrelációjukra tekintettel egy kategóriába vonja össze a vizsgálat. A szexualitás megjelenése során annak vizuális és verbális reprezentációját is figyelembe veszik, így a szexualitásra vagy szexuális tevékenységre vonatkozó szóbeli utalások is megjelennek a regisztrált jelenetszámokban. “Fokozottan aggályos tartalomnak tekinthető emellett a villalakók részéről folyamatosan tapasztalható gyakori alkoholfogyasztás és dohányzás. A kategóriát érintően azokat a jeleneteket rögzítik, amelyek egyértelműen dohányzást vagy alkoholfogyasztást mutatnak be”.

Az NMHH a Való Világ korábbi szériáit, valamint a TV2 Összeesküvők műsorának adásait is heti rendszerességgel dokumentálta, amelynek adatai szintén elérhetőek a honlapján. A hatóság fontos feladatának tartja a kiskorúakra kritikus médiatartalmak elleni fellépést, ennek részeként hozza nyilvánosságra az elemzéseinek tapasztalatait bemutató tanulmányokat is.

A korábbi szériát vizsgáló tájékoztatók:
http://mediatanacs.hu/cikk/152364/Valo_Vilag_5_torvenysertes_nelkul_aggalyos_es_megbotrankoztato_elemekkel_terhelten
http://mediatanacs.hu/dokumentum/162660/vv6_barometer.pdf
http://mediatanacs.hu/cikk/1561/Romantikus_parvalasztas_ittasan_karomkodva

  • Megosztom