Karas Monikát jelölték NMHH elnöknek

Hivatalossá vált, hogy Karas Monika médiajogászt jelöli Orbán Viktor miniszterelnök a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöki posztjára, ezzel több mint négy hónap után újra lehet vezetője a szervezetnek. Az új NMHH-elnökre komoly feladatok várnak, többek között a 900 és a 800 MHz-es frekvenciák értékesítésének levezénylése.

 

Karas Monikát jelöli a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökének Orbán Viktor miniszterelnök – erről Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke tájékoztatta az MTI-t. A kormányfő a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvényben meghatározott jogkörében eljárva levélben tett javaslatot Áder János köztársasági elnöknek Karas Monika kinevezésére, augusztus 19-ei hatállyal.

 

A miniszterelnök korábban a Miniszterelnökséget vezető államtitkárt, Lázár Jánost kérte fel, hogy szakmai szervezetekkel folytasson egyeztetést a lehetséges jelöltekről – emlékeztetett a sajtófőnök. Karas Monika, aki az áprilisban elhunyt Szalai Annamáriát válthatja a médiahatóság élén, jogász. Mint arról tegnap beszámoltunk a szakember a Magyar Nemzet és a Hír TV jogi képviselőjeként is szerepelt korábban.

 

Az NMHH elnöjelöltjének személyével kapcsolatban a Fidesz-frakció úgy nyilatkozott, hogy szakmailag felkészült szakembert választottak, és támogatják a jelöltet. Az ellenzék érthető módon támadja a leendő elnök jelölését, az MSZP közleményében azt írta, a miniszterelnök engedelmes végrehajtót javasolt a szervezet élére, míg az Együtt-PM szerint a jelölt alkalmatlan.

 

Az NMHH új elnökére komoly feladatok várnak, többek között két frekvenciasáv, a 800 és a 900 MHz-es értékesítésének levezénylése. Az analóg földfelszíni műsortovábbítás leállításával október 31-ével felszabadul a 800 MHz-es tartomány, ami fizikai tulajdonságai miatt az eddig le nem fedett területekre is elviheti a mobiltelefóniát, illetve fontos eleme lehet a leggyorsabb, 4G/LTE technológia széleskörű elterjedésének.

 

(A fotó forrása: Magyar Nemzet/Székelyhidi Balázs)

  • Megosztom