Jön az ingyenes internet?

Ingyenes internetet ígér mindenkinek Afrikában a Facebook. Afrika háztartásainak háromnegyede nem kapcsolódik az internethez, ezen kíván változtatni a Facebook milliárdos főnöke. Mark Zuckerberg alapvető emberi jognak tekinti a hozzáférést az internethez.

Egyszerűen piacot akar szerezni a Facebook Afrikában, ahol a leggyorsabb a lakosság növekedése – állítják Zuckerberg ellenfelei, akik új gyarmatosítással vádolják a Facebook főnökét. Az adatok azt igazolják, hogy Afrika elmaradottsága ezen a téren katasztrofális, hiszen a világ tíz legkevésbé internethez kapcsolódó állama mind Afrikában van. A 2,5 százalékos minimális szintet sem üti meg három állam: Eritrea, Szomália és Niger, de a 75 milliós a Kongóban is alig három százalék feletti ez az arány.

Zuckerberg három éve hirdette meg kampányát Afrikában, és huszonkét államban már működik a rendszer. Minthogy a lakosság többsége mindenütt koldusszegény, így az ingyenes szolgáltatás nagyon is vonzó, csakhogy a helyi mobilszolgáltatók, amelyeket a Facebook kikapcsol, borsos árakat kérnek, legalábbis a jövedelmekhez képest. Ha egész Afrika bekapcsolódna a világhálóba, az nagy lökést adna a gazdasági növekedéshez, ezért támogatja ezt a programot a Bill és Melinda Gates alapítvány, amelynek egyik fő célja a legszegényebb kontinens fellendítése – írta a hvg.hu.

  • Megosztom