Jön a legális online szerencsejáték

Az eredeti elképzelésekhez képest három hónapos késéssel, szeptember közepén indul a Szerencsejáték Zrt. online fogadási rendszere.

 

A Szerencsejáték Zrt. elég későn „kapcsolt” internetes szerencsejátékügyben. A 2002 és 2010 között regnáló vezetők ezt a kérdést – és általában a változásokat – nem tartották fontosnak. Akkoriban pusztán a lottóból származó bevételek biztosították a cég nyugalmát. A felzárkózási folyamat úgy 2011 elején kezdődött, amikor már nem lehetett válasz nélkül hagyni az egyre erősödő internetes szerencsejáték-szervezők térnyerését Magyarországon, amit a törvényalkotás késlekedése nemhogy megakadályozott volna, hanem erősített. A Szerencsejáték Zrt. kiírt tehát egy pályázatot egy internetes szerencsejáték-szoftver megvásárlására.

A pályázat nyertese az olasz Lottomatica csoporthoz tartozó Gtech G2 lett, amely a világ egyik legnagyobb szerencsejátékszoftver-fejlesztője, saját lottó-, bingó-, kaszinó-, pókerautomata- és sportfogadási modulja van, tehát minden olyat tud, amire egy állami szervezőnek szüksége lehet.

A pályázattal a Gtech összesen nettó 528 millió forintos megrendelést kapott (ebből 144 millió a hat éven át tartó szoftver- és hardver-karbantartási díj). A két vállalat 2011. december 15-én jelentette be, hogy hatéves együttműködési szerződést köt. Az eredeti tervek szerint a rendszer a foci-Eb-re startolt volna el.

A Szerencsejáték Zrt. szerint a késedelem oka a beszállító Gtech volt. A portál forrásai egybehangzóan állítják, hogy tényleg a Gtech okolható a késésért, amely a következő dolgokra vezethető vissza: a Gtech szoftverei nem is saját fejlesztések, hanem összevásárolt vállalatoktól származnak, ezért nehéz egybehangolni, átalakítani igény szerint. Ez akár igaz is lehet, mert például a pókert a Boss Media míg a sportfogadást a Finsoft megvásárlásával szerezte a Gtech. Emellett a Gtech elúszott a spanyol piac nyitása körüli csetepatékkal. Akár ez is igaz lehet, hiszen Spanyolország az engedélyezés előtti utolsó pillanatokban is alapvető módon változtatott a már megjelent törvényeken, tehát az indulóknak változtatni kellett a szoftvereken.

Hogy vajon valójában mennyit bukott a Szerencsejáték Zrt. azzal, hogy nem indult el a rendszer? Egyértelműen jelentős presztízsveszteség érte a vállalatot, ezenkívül elesett egy jelentős bevételt hozó sporteseménytől, a foci-Eb-től. Viszont megúszta, hogy egy rossz, alkalmatlan rendszerrel induljon el, amelyről az első pillanatban kiderült, hogy az ablakon kidobott pénz. Most, hogy nem kell rohamtempóban elindítani az oldalt, van lehetőség a finomhangolásra – írta a hvg.hu.

 

  • Megosztom