Jön a Facebook kriptovalutája

Alaposan felforgathatja a jelenlegi pénzügyi rendszert Mark Zuckerberg bejelentése, a Facebook alapítója ugyanis egy új kriptovaluta, a Libra érkezéséről adott hírt. Bár a közösségi portálon keresztül lehet majd használni az új fizetési eszközt, már az induláskor egy 27 tagot számláló nonprofit szervezet kezeli a Libra-t.

A Libra Association elnevezésű szervezethez olyan cégek csatlakoztak, mint a Visa, a Mastercard, a PayPal, de a Spotify, az Uber és a Vodafone is megtalálhatók az alapítók között. A 2020-tól elérhető új kriptovaluta létrehozóinak célja, hogy csökkentsék a nemzetközi pénzküldés költségeit és nehézségeit, valamint segítsék a pénzügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférést. Világszerte ugyanis 1,7 milliárd ember él – főként a fejlődő országokban – akik nem férnek hozzá a hagyományos banki vagy pénzügyi szolgáltatásokhoz, nem tudnak készpénzt tartani maguknál, ugyanakkor van mobiltelefonjuk.

A Libra nevű kriptovaluta 2020-tól válik elérhetővé a működéséhez szükséges blokklánc-alapú hálózattal, de az árfolyama mögött valós érték fog állni. A blockchain csökkenti a hagyományos bankrendszerre való támaszkodást. Az adatok különböző megbízható szervezetek által kezelt adatközpontokban oszlanak meg, ami lehetőséget kínál alacsony költségű pénzügyi szolgáltatások nyújtására a Libra blockchain-en és a Libra kriptovaluta használatával (pl. fizetési tárcák, megtakarítási számlák vagy nemzetközi pénzátutalás).

Az egyik alapító, a Vodafone tájékoztatása szerint a Libra Association-ben résztvevő cégek mindegyike – köztük a Vodafone Csoport is – legalább 10 millió dolláros befektetéssel szállt be a szövetségbe, de a tervek szerint a 2020-as indulásra még többen, akár százan is beszállhatnak.

A Mark Zuckerberg által megosztott bejegyzés szerint a Libra segítségével ugyanolyan egyszerű lesz pénzt küldeni, mint üzeneteket vagy fényképeket megosztani.

  • Megosztom