Jól zárta az évet a Telenor

A Telenor Magyarország jó eredményekkel zárta 2017 negyedik negyedévét a stabil árbevétel-növekedésnek és a jelentős költségcsökkentéseknek köszönhetően – derül ki a Telenor anyavállalatának szerdán közzétett jelentéséből. Pár napja derült ki, hogy a norvég központú távközlési cég közép-kelet-európai érdekeltségeire, köztük a magyar Telenorra is, van érdeklődő.

Az október-decemberi időszakban a teljes árbevétel 7,2 százalékkal, 40,2 milliárd forintra nőtt az egy évvel korábbi 37,475 milliárd forinthoz képest, ami leginkább annak köszönhető, hogy emelkedett az egy lakossági havidíjas előfizetőre eső átlagos bevétel (ARPU), illetve jelentős volt a feltöltőkártyásról havidíjas előfizetésre váltók száma is – írja az MTI.

Az előfizetésből származó és a forgalmi bevételek 5 százalékkal nőttek, elérték a 31 milliárd forintot. bevételnövekedés és a működési kiadások 6 százalékos csökkentésének eredményeként a kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredmény (EBITDA) 9,1 százalékkal, 10,106 milliárd forintról 11,027 milliárd forintra emelkedett.

A mobil előfizetések száma 43 ezerrel nőtt tavaly a negyedik negyedévben, a bővülést leginkább a havidíjas ügyfelek számának gyarapodása generálta, de a feltöltőkártyás körben is növekedést ért el a Telenor Magyarország. Az ügyfélbázis összességében 1 százalékkal alacsonyabb a megelőző év azonos időszakához képest, ami a feltöltőkártyás ügyfelek kötelező adategyeztetése nyomán következett be.

Az elmúlt időszakban újból felmerült annak a lehetősége, hogy a Telenor kivonul a magyar piacról, ezért is érdekes, hogy milyen eredményeket ért el nálunk a társaság. Először egy bolgár hírügynökség számolt be arról, hogy a norvég központú mobilszolgáltató kivonulhat több közép-keleti-európai piacról, köztük a magyarról is. A hírt először ugyan nem kommentálták a cég részéről, azonban pár nappal később már megerősítették, hogy valóban kaptak megkeresést az említett érdekeltségekre, és a részvényesi érték növelését szem előtt tartva megkezdték az ajánlat értékelését. Az ügylet a magyarországi, a szerb, a bolgár és a montenegrói szolgáltatásokat foglalja magában. A Telenornak Magyarországon mintegy 3,5 millió egyéni és vállalati előfizetője van és 1000 munkavállalót foglalkoztatnak.

  • Megosztom