Jöhet az újabb licitháború, a Sky a tét

Forrósodik a helyzet a brit fizetőstévé-piac meghatározó szereplője, a Sky körül, a cég 61 százalékos részesedésére ugyanis 32,5 milliárd dolláros ajánlatot tett a 21st Century Fox. A Comcast is versenyben van még, és a történet végén lehet, hogy a Disney nyer nagyot az ügylettel.

A 21st Century Fox először még 2016 decemberében tett ajánlatot a Sky 61 százalékos részvénypakettjének megszerzésére, akkor papíronként 10,75 fontos volt az ajánlat. Azért csak ekkora részről szólt volna az üzlet, mert a szolgáltató fennmaradó tulajdonrésze már eleve a Ruppert Murdoch érdekeltségébe tartozó cégé volt.

A brit hatóságok ugyanakkor kritizálták az ügyletet, ráadásul február végén a Comcast is beszállt a licitbe, 31 milliárd dolláros előzetes ajánlatot téve. Az amerikai társaságnak péntekig van ideje arra, hogy pontosítsa a tranzakció részleteit, azonban figyelembe véve az újabb licitet, ez valószínűleg már nem lesz elég. A 21st Century Fox mostani ajánlata már részvényenként 14 fontra emelte a licitet.

Valószínű tehát, hogy a héten lesznek még fejlemények az ügyben, annál is inkább, mert egy harmadik szereplő is igencsak nagy érdeklődéssel követheti az eseményeket, akivel a Comcastnak amúgy is van már párbaja. A 21st Century Foxra bejelentkező és eddig 71,3 milliárd dolláros ajánlatával nyerésre álló Disney – június 20-án a kiszemelt cég vezetése már elfogadta az ajánlatot – ugyanis akár a Sky-t is viheti. Ha ugyanis a Fox-nak sikerül előbb megvennie a Sky még nem a tulajdonában lévő részvényeit, minthogy a Disney-vel lévő ügyletet lezárnák, akkor a brit fizetős tévészolgáltatás is a Disney-hez kerül.

Az is megtörténhet ugyanakkor, hogy teljesen máshogy alakul majd a történet. A Fox részvényesei ugyanis majd csak július 27-én szavaznak a Disney ajánlatáról, és addig a Comcastnak még bőven van ideje, hogy kedvezőbb ajánlatot tegyen. A Bloomberg összeállítása szerint egyébként Brian Roberts, a legnagyobb amerikai kábelszolgáltató vezérigazgatója igen eltökélt az ügyben, így van még esély arra, hogy újabb fordulat történjen.

  • Megosztom