Jó hír kkv-knak: duplázzák a lehetőségeiket

Az eddigi felsőérték duplájáig, 50 millió forintig fogad be Széchenyi Kártya folyószámlahitel kérelmeket péntektől az MKB Bank. A bank az elsők között teszi elérhetővé a magasabb összegű Széchenyi Kártya folyószámlahitelt.

 

Az átmeneti likviditási nehézségek kezelésére ideális konstrukciót azok a vállalkozások vehetik igénybe, amelyek legalább 1 teljes éves működést fel tudnak mutatni. Ugyanakkor 25 millió forintnál nagyobb hitelkeretre a legalább 2 lezárt pénzügyi évvel rendelkező kis- és középvállalkozások (kkv) pályázhatnak – írja az MKB Bank közleményére hivatkozva az MTI. A hazai kkv-k finanszírozási lehetőségeinek javítására 2002-ben létrehozott Széchenyi Kártya program keretében tavaly szerződött hitelvolumen meghaladta a 132 milliárd forintot, az ügyfelek száma pedig a 16 ezret. A szegmensben a második legmagasabb részesedése az MKB Banknak van, amely azon három hitelintézet egyike, amelyek az indulás óta részt vesznek a programban.

 

Az MKB Banknál a legnagyobb az átlagos hitelkeret: 2014-ben 11,6 millió forint volt kártyánként, szemben a 8 milliós szektorátlaggal. A folyószámlahitel plafonjának megemelésétől a bank piaci pozícióinak további erősödését várják.

 

A hitel keretösszegének megduplázódását június végén Krisán László, a Széchenyi Kártya programot irányító Kavosz Zrt. vezérigazgatója jelentette be. A Kavosz azért kezdeményezte a kormánynál a hitelkeret összegének megemelését, mert úgy látták, hogy folyamatosan nő azoknak a vállalkozásoknak a száma, amelyeknek 25 millió forintnál nagyobb folyószámlahitelre van szükségük a folyamatos működés pénzügyi hátterének zavartalan biztosítására.

 

A Kavosz Zrt. vezérigazgatója akkor úgy vélte, hogy az alacsony alapkamatnak és az állam által nyújtott támogatásoknak köszönhetően a Széchenyi Kártya folyószámlahitel minden eddiginél olcsóbban és egyszerűben érhető majd el, az igénylők 3 hét alatt juthatnak hozzá a minimum 500 ezer és maximum 50 millió forint összegű szabadon felhasználható hitelhez. Arra számítanak, hogy a vállalkozások átlagban 30 millió és 35 millió forint közötti hitelt vesznek majd igénybe – mondta akkor Krisán László.

  • Megosztom