Jó hír az autósoknak

A jelek szerint kedvezni szeretnének az autósoknak a hatóságok, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium gyorsabb okmánycserét, egyszerűbb eljárásokat és elektronikus ügyintézést ígér sőt, lejárt műszaki esetén sem veszik el azonnal a forgalmit.

 

Egy sor közlekedési hatósági eljárás válik egyszerűbbé októbertől a Közigazgatás-fejlesztési program alapján – írja beszámolójában a totalcar.hu. A változások nyomán az ideiglenes jogosítvány kiadása megszűnik, mert az eredetit sokkal gyorsabban hosszabbítják majd meg. A kormányzat arra törekszik, hogy a jövőben, a lehető legtöbb eljárást el lehessen indítani az interneten, az Ügyfélkapu oldalon – idézi a totalcar.hu az NFM közleményét.

 

A nyilvántartásokat elektronikusan összekötik, így az okmányirodák és a kormányablakok közvetlenül kérhetik majd le egymástól az ügyfelek adatait. Ezzel a változtatással állítólag elérik, hogy az egyes okmányok (jogosítvány, forgalmi engedély) ellenőrzésekor és másolatok készítésekor az autósok is mentesülnek majd a felesleges adatszolgáltatások alól.

 

Októbertől akkor sem kell majd az okmányirodába vagy a rendőrségre rohannunk, ha papírjainkat ellopták, vagy azok elvesztek, esetleg elköltöztünk és ezért kell valamelyiket cserélni. Mindezt szintén elintézhetjük az interneten, sőt igényelhetünk újat az elveszett rendszámtábla helyett is, és ideiglenesen kivonathatjuk vagy visszahelyeztethetjük a forgalomba az autónkat.

 

Jó hír a lejárt műszaki vizsgával közlekedőknek, hogy ha elkapja őket a rendőr, nem veszi el azonnal a forgalmi engedélyt, mehetnek tovább. Az eljárást persze így is megindítják a tulajdonossal vagy üzembentartóval szemben, de legalább nem kell trélert hívni, hogy vigye el egy műszaki-vizsgaállomásig az autót.

 

Ha az informatikai fejlesztések a vártnak megfelelően haladnak, az év második felétől nem kell majd magunknál tartanunk a kötelező biztosítás aktuális igazolását sem, mert arról akárhol, akármikor tájékozódhat a központi nyilvántartásból a rendőr, a vizsgabiztos és a jármű átíratásakor az okmányirodai ügyintéző. A minisztérium ugyanakkor azt javasolja, hogy aki a közelmúltban kötött új kötelező biztosítást, vagy választott másik biztosítót az átmenetileg tartsa magánál biztosítási kötvényét, így elkerülheti a további komplikációkat – olvasható a totalcar.hu-n.

  • Megosztom