Jó hír az adatigénylő újságíróknak

Könnyebben igényelhetnek közérdekű adatokat az állampolgárok, miután az Alkotmánybíróság kiterjesztette a közérdekű adatigényléssel kapcsolatos eljárási garanciákat a nemzetbiztonsági szolgálatokra. Ez különösen nagy segítség a tényfeltáró újságíróknak.

A döntés szerint a szolgálatok főigazgatói a náluk lévő adatokról szóló tájékoztatást csak akkor tagadhatják meg, ha a védett érdek bíróság által ellenőrizhetően fennáll – írja az Átlátszó blogja.

A kimondott alkotmányossági követelmény szerint „a nemzetbiztonsági szolgálat főigazgatója nem szabad belátása alapján, hanem csak akkor tagadhatja meg a kért tájékoztatást, ha annak teljesítése nemzetbiztonsági érdeket sértene vagy mások jogát sértené; a bíróság felülvizsgálja a főigazgató nemzetbiztonsági érdek vagy mások jogainak sérelmére mint a megtagadási döntés feltételére való hivatkozása megalapozottságát”. Ez azt jelenti, hogy az AB az ezzel ellentétes eddigi bírósági döntésekkel szembe menve egyértelművé tette, hogy még a nemzetbiztonsági törvény sem ronthatja le az Infotv. eljárási garanciáit: aki adatok kiadásának elutasításáról dönt, annak képesnek és késznek kell lennie arra, hogy a döntését bíróság előtt tartalmilag is megvédje.

A fentiek úgy foglalhatók össze, hogy az Alkotmánybíróság az információszabadság-pártiak mellé állt – írja a blog, mely az ügy előzményeiről is részletesen beszámolt. Az Alkotmánybíróság egyébként az időközben eltávolított adatvédelmi ombudsman, Jóri András kérésére tekintette át az akuális jogi helyzetet.

  • Megosztom