Jó hír a Balatonra készülőknek

A balatoni fizetős strandoknak csak kisebb részében emelik a belépők árát az idei szezonban, igaz, néhol a 20 százalékot is elérheti a drágulás mértéke. Több településen a napokban nyitják ki a pénztárakat és szeptemberig már csak belépődíjért lehet napozni, fürödni. – tájékoztatta az MTI-t pénteken.

 

Az északi parton Balatonalmádiban a hivatalosnak tartott strandszezon elejétől, május 15-től szednek belépőt. A Wesselényi strand 630 forintos felnőtt díja öt százalékkal haladja meg a múlt évit – tájékoztatta az MTI-t Győrffy Árpád, a strandokat, biciklizési lehetőségeket bemutató balatontipp.hu szerkesztője. Pünkösdtől kérik a pénzt Balatonkenesén, Akarattyán, Csopakon és Siófokon is, de ezeken a helyeken maradtak a tavalyi összegek. Siófokon már a negyedik éve nem emelnek, de a Nagystrand ezer forintos főszezoni díja így is a legmagasabb a tó mellett. Balatonfüreden a főszezon előtt döntik el, hogy az Esterházy strand 900 forintos díja marad-e az idei évben is. Keszthelyen várhatóan az idén is 890 forintos díjért strandolhatnak a felnőttek a Városi strandon. Az olcsóbb helyet keresők itt a Helikon és a Libás strandon egyaránt 500 forintért mehetnek be.

 

Vonyarcvashegyen 15 százalékos emeléssel 750 forint, a gyenesdiási Diási Játékstrandon 17 százalékos emeléssel 700 forint, Szigligeten húsz, Alsóörsön kilenc százalékos emeléssel 600 forint, Balatonakaliban hat százalékos növeléssel 500 forint lesz a felnőttek belépődíja.

 

Eggyel kevesebb ingyenes strand lesz az északi parton: a Balatonudvari fövenyesi településrészén található népszerű szabadstrandot az önkormányzat az idei évtől már belépődíjasként működteti. Helyette a közelben az örvényesi Vadkacsa strand és a zánkai Új Nemzedék Központjának strandja marad ingyenes fürdési lehetőségként.

 

A Balatontipp.hu szerkesztőjének közlése szerint az idei nyár újdonsága, hogy mostantól bizonyítványt szerezhetnek a Balatoni Bringakört körbebiciklizők. A balatontipp.hu több mint negyven szolgáltatót, kempingeket, büféket, strandokat, tájházakat, borászatokat és más, a turizmushoz kapcsolódó szervezeteket nyert meg arra, hogy az oldaláról letölthető Balatoni Bringakör Bizonyítványon pecséttel, dátummal igazolják az adott szakasz megtételét a biciklisek kérésére.

 

A “Nagykör” fokozathoz legalább 13 település 13 szolgáltatójának pecsétjét kell begyűjteni, a “Keleti Félkör” igazolásához öt, a “Nyugati Félköréhez” nyolc megfelelő pecsétre van szükség. Az adott távot akár többszöri biciklizéssel is meg lehet tenni, nincs megszabva a kirándulások összes együttes időtartama sem. Az egy-egy szintet teljesítők között évente kétszer a tanúsító helyek által felajánlott ajándékokat sorsolnak ki. Az együttműködés résztvevői azt remélik, hogy ezzel is ösztönzik a balatoni kerékpáros turizmus fejlődését.

  • Megosztom