Jó hír a Heinekentől

Akár húsz hektárral növekedhet a komló termőterülete Kastélyosdombón azáltal. Az Ökumenikus Segélyszervezet programjában, a HEINEKEN Hungária támogatásával hátrányos helyzetű családoknak biztosít bevételt a komlótermesztés, egyelőre egy kísérleti program keretében. A program újabb szakaszában a komló szárításához szükséges berendezést is telepítenek. A megtermelt magyar komlót a Soproni Sörgyárban használják fel, melyet piaci áron vásárol fel a vállalat.

Az első év eredményeit elismerve az Agrárminisztérium rendeleti úton kínál támogatást a komlóültetvények támogatására, a tárca mintegy százmillió forintot különít el erre a célra. Az intézkedés mintegy húsz hektárral növelheti a komló termőterületét Kastélyosdombón. A hátrányos helyzetű családok számára munkalehetőséget és bevételt biztosító mezőgazdasági termeléshez hektáronként hatmillió forint vissza nem térítendő támogatást is ad a tárca a térség gazdáinak, akik hosszú távon kívánnak bekapcsolódni a komlótermesztésbe. A támogatás a szükséges technológiai beruházásokhoz és a termesztési kultúra megteremtésére nyújt lehetőséget. A Magyarországon termelt komlót a HEINEKEN Hungária veszi át, és a Soproni Sörgyárban használják fel – a cég célja a magyar alapanyagok felhasználásának folyamatos növelése.

Tavaly novemberben közel háromezer tő komló elültetésével húsz év után ismét elindult Magyarországon a komlótermesztés. Az Ökumenikus Segélyszervezet és a HEINEKEN Hungária olyan modellt honosított meg Kastélyosdombón, amely kereskedelmi szempontból hosszútávon fenntartható, ugyanakkor hozzájárul a termelésben résztvevő családok biztos megélhetéséhez. A programot kezdettől fogva támogatta az Agrárminisztérium, és látva az eddig elért eredményeket, döntöttek úgy, hogy földterülettel és anyagi támogatással is hozzájárulnak a program sikeres folytatásához.

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet programja a HEINEKEN Hungária támogatásával az ország olyan területén valósul meg, ahol kevés a munkalehetőség és sok család él nehéz körülmények között. A HEINEKEN Hungária a MÖS-sel kötött szerződésében vállalta, hogy a megtermelt komlót piaci áron átveszi a termelőktől.

  • Megosztom