Jó éve van a BMW-nek

A müncheni központú vállalatcsoport az idei esztendő negyedik hónapjában és a január-április közötti időszakban is gyarapodást könyvelhetett el.

A BMW Group 0,7 százalékkal több BMW, MINI és Rolls-Royce modellt adott el világszerte idén áprilisban, mint egy esztendővel ezelőtt: szám szerint 196 179 darab új gépkocsit, amellyel a müncheni központú vállalatcsoport eddigi 2019-es teljesítménye 0,2 százalékos fejlődéssel abszolút 801 520 darabra nőtt. A BMW Group mindezt a világpiacon megfigyelhető gazdasági változékonyság ellenére érte el.

„Pozitív értékesítési eredményünk, amelyet kellőképpen változó piaci körülmények között értünk el, jól mutatja, hogy folyamatos modellújítási hullámunk újabbnál újabb négykerekűivel egyre szélesebb célcsoportokat szólítunk meg, és mint ilyen, kiváló úton haladunk az idei évre kitűzött, abszolút értékesítési növekedés felé” – mondta Pieter Nota, aki a BMW AG igazgatótanácsának tagjaként 2019. április 1-jétől egy személyben felel a BMW, a MINI és a Rolls-Royce márkák értékesítési hálózatáért, globális marketingjéért és ügyfélszolgálati részlegeiért. „A BMW X7 iránt mutatkozó ügyfélkereslet magasan várakozásaink feletti, amelynek köszönhetően a BMW X modellcsalád eladási mutatója csak áprilisban több mint 20 százalékkal emelkedett. A BMW 3-as sorozat globális modellváltása a tervek szerint halad, azon piacokon pedig, ahol az új nemzedék már elérhető, ügyfeleink roppant pozitív visszajelzéseket adnak” – tette hozzá Pieter Nota.

A BMW márka 171 154 darab új autót értékesített áprilisban, amely az előző év negyedik hónapjához képest 2,3 százalékos gyarapodás. A bajor prémiumgyártó január és április közötti eladásai ezzel 0,8 százalékkal 690 469 darabra nőttek. Az idei év negyedik hónapjában a BMW X modellcsalád tagjai voltak a paletta legkelendőbb négykerekűi: a BMW X2 több mint megkétszerezte tavaly áprilisi teljesítményét, miközben a BMW X3 71 százalékos, a BMW X4 pedig 36,2 százalékos értékesítési növekedéssel zárt. Az áprilisban világszerte gazdára talált 74 049 darab BMW X modell a bajor prémiumgyártó egész havi eladásainak 43,3 százalékát tette ki és 20,5 százalékkal szárnyalta túl a tavaly áprilisi eredményt.

A BMW Group hálózatról tölthető modellpalettája a BMW 3-as sorozat aktuális generációváltása ellenére is hozta a tavalyi esztendő hasonló időszakának értékesítési teljesítményét. A BMW i3 tisztán elektromos prémium kompakt iránt egyre intenzívebb ügyfélérdeklődés mutatkozik, amely idén áprilisban a tavalyi esztendő negyedik havi eladásaihoz képest 21,6 százalékkal magasabb értékesítési mutatóban volt tetten érhető. A BMW 2-es Active Tourer vásárlói eközben világszerte minden negyedik példányt plug-in hibrid hajtáslánccal rendelnek meg (a BMW 225xe iPerformance Active Tourer átlagos üzemanyag-fogyasztása, illetve kombinált energiafogyasztása és károsanyag-kibocsátása: 2,3 – 2,5 liter / 100 km; 13,4 – 13,7 kWh / 100 km; 52 – 57 gramm / km), a MINI Cooper S E Countryman ALL4 (átlagos üzemanyag-fogyasztás: 2,4 – 2,5 liter / 100 km; kombinált energiafogyasztás: 13,4 – 13,7 kWh / 100 km; kombinált károsanyag-kibocsátás: 55 – 56 gramm / km) plug-in hibrid modellt övező népszerűség pedig egy év alatt négyszeresére nőtt az ügyfelek körében. A következő esztendő végéig a BMW Group tíz vadonatúj vagy továbbfejlesztett, hálózatról tölthető újdonságról rántja le a leplet, a vállalatcsoport tervei szerint pedig 2025-re a hálózatról tölthető gépkocsik portfóliója huszonöt tagúra bővül, köztük tizenkét tisztán elektromos meghajtású modellel.

A hosszú távon is nyereséges működésre koncentráló márkastratégiára és a rendkívül kiélezett piaci versenyre való tekintettel a MINI globális eladásai áprilisban némileg a tavalyi esztendő negyedik havi teljesítménye alatt zártak. A 9,9 százalékkal kevesebb, 24 623 darab új autóval a brit prémiumgyártó egész éves értékesítési mutatója 109 443 darabra nőtt, amely 3,7 százalékkal marad el a tavalyi év januárja és áprilisa között regisztrált értéktől. Egy előre betervezett üzemfejlesztési munkafolyamat miatt az elmúlt hónapban a MINI oxfordi gyárában négy héten át szünetelt a termelés, hiszen a létesítmény már gőzerővel a 2019 második felében debütáló, tisztán elektomos meghajtású MINI modell érkezésére és intenzív sorozatgyártására készül.

A BMW Motorrad az esztendő első négy hónapjára és áprilisra vetítve is stabil, 7,7 százalékos értékesítési növekedéssel zárta az előző hónapot: a 18 408 darab robogó és motorkerékpár 57 014 darabra növelte a kétkerekű divízió egész éves értékesítési eredményét.

A BMW és a MINI értékesítési eredményei a főbb régiókban

Az autóipar egészét érintő gazdasági nehézségek ellenére a BMW idén áprilisban négy legnagyobb piaca mindegyikén értékesítési növekedést könyvelhetett el, Kínában, az Egyesült Államokban, Németországban és Nagy-Britanniában is túlteljesítve a piaci trendeket. A tengerentúlon a BMW vezeti a prémium szegmens január óta íródó eladási listáját, mialatt Németországban és Nagy-Britanniában is növelni tudta piaci részesedését. A rendkívül kiélezett piaci verseny és a gazdasági nehézségek ellenére a BMW Group további értékesítési fejlődést irányoz elő az idei év hátralévő részére. A vállalatcsoport tovább folytatja profitorientált stratégiáját, amely a nyereséges működést az értékesítési mennyiség elé helyezi.

  • Megosztom