Jelölésekben már jobb a Netflix, mint az HBO

Nyilvánosságra hozták a jelöléseket az Emmy-díjra, és már most van egy jelentős meglepetés: hosszú idő után nem az HBO, hanem a Netflix produkciói kapták a legtöbb jelölést. Ez egyébként jól érzékelteti azt a változást is, ami a világ filmiparában megy végbe, a streaming szolgáltatók elképesztő módon megerősödtek.

Összesen 112 jelölést kaptak a sorozatokat értékelő díjkiosztóra a Netflix produkciói, míg az HBO 108-at gyűjtött be a Vanity Fair összeállítása szerint. Ez azt jelenti, hogy 17 évnyi elsőség után idén letaszították a trónról az HBO-t, igaz ha az egyes sorozatokat nézzük, akkor még mindig verhetetlen a cég. A Trónok harca, ami az elmúlt évek sorozatiparának talán legnagyobb dobása 22 jelölést kapott, míg a szintén HBO produkció Westworld 21-el a második lett az NBC S.N.L. szériájával együtt. A Netflix sorozatai közül ugyanakkor csak a The Crown jutott be a tíz legtöbb jelölést kapott produkció közé.

A streaming szolgáltató előretörése jól mutatja a szórakoztatóiparban zajló alapvető változásokat. A Netflix idén már 8 milliárd dollárt tervez költeni saját produkciókra, amiből bőven jut minőségi produkciókra is. De az Amazon és a Hulu is sokat erősödött az elmúlt másfél-két évben, és az Apple is arra készül, hogy megjelenik ebben a szegmensben. A Hulu egyébként 27 jelölést kapott idén, elsősorban A szolgálólány meséje óriási sikerének köszönhetően, míg az Amazon 22 jelöléssel bír.

A 70. Emmy díjkiosztó gálát szeptember 17-én rendezik Los Angeles-ben.

  • Megosztom