Jelentős változások a mobilpiacon

Elképesztő ütemben jönnek fel a kínai gyártók a globális okostelefon-piacon, a Gartner friss elemzése szerint az első negyedévben a távol-keleti országból származó három legnagyobb gyártó összesített piaci részesedése elérte a 24 százalékot. A piackutató cég elemzése szerint nőtt a készülékek átlagára is.

 

Az első negyedévben 380 millió okostelefont adtak el világszerte, ez 9,1 százalékos növekedést jelent 2016 hasonló időszakához képest – derül ki a Gartner tanulmányából. A piackutató cég elemzése szerint a Samsung továbbra is piacvezető, azonban a cég részesedése az első negyedévben továbbra is csökkent, ahogyan az értékesítése, amiben éves összevetésben 3,1 százalékos visszaesést mértek.

 

Az Apple lényegében szinten tartotta értékesítését, azonban a harmadik legnagyobb gyártó, a Huawei egyre közelebb kerül a társasághoz. A kínai vállalat több mint ötödével növelte az eladott okostelefonok számát az első negyedévben az egy évvel korábbihoz képest.

 

Az év eleje viszont az OPPO nevű kínai vállalatnak sikerült a legjobban, majdnem duplájára növelték forgalmukat éves összevetésben. Az ötödik legnagyobb gyártó a vivo, szintén kínai vállalat. A Gartner adatai szerint egyébként a Top5 gyártó között lévő három kínai cég összesített piaci részesedése már 24 százalék volt az első negyedévben.

  • Megosztom