Játékosan tanít a Google új filtere

A Google Arts & Culture applikációban mostantól az “Art Filter” funkciónak köszönhetően műalkotásokká alakulhatunk át, illetve múzeumokban biztonságosan őrzött ikonikus műtárgyakat próbálhatunk magunkra.

Partnereinek köszönhetően, akiknek értékes gyűjteményei elérhetők az interneten keresztül, a Google Arts & Culture öt oktató és egyben szórakoztató, ikonikus festményeken, tárgyakon és kiegészítőkön alapuló 3D-modellezésű kiterjesztett valóság (AR) filtert hozott létre. Az Art Filter segítségével a felhasználó videót vagy fotót készíthet magáról, ahogy átalakul Van Gogh vagy Frida Kahlo önarcképévé, vagy éppen a híres “Leány gyöngy fülbevalóval” festménnyé. Régmúlt korokba is léphet a hagyományos szamuráj sisakot, vagy a jól ismert ókori egyiptomi nyakéket magára helyezve. A filterek a legapróbb részletekre kiterjedően készültek, így a műtárgyak minden egyes részlete nagy felbontásban tanulmányozható, ráadásul történetük, kontextusuk is megismerhető.

A Google Mesterséges Intelligenciára vonatkozó Alapelveinek értelmében fejlesztették ki ezt a filtert a társadalmi hasznosság, biztonság, adatvédelem és tudományos szigor szempontjainak figyelembevétele mellett. Az Art Filter gépi tanuláson alapuló képfeldolgozást alkalmaz, tekintettel arra, hogy az ilyen fajta AR funkció létrehozása a virtuális tartalom valós világhoz való szofisztikált kapcsolódását igényli. Ennek a megközelítésnek köszönhetően a műtárgyakat természetesen és könnyedén a felhasználó fejre lehet helyezni, képes annak arckifejezésére reagálni. Az Art Filter – hasonlóan a népszerű Art Selfie funkcióhoz – csak fut a készülékén, a videók és fotók nem tárolódnak, ha csak a felhasználó nem dönt úgy, hogy el akarja menteni, vagy meg akarja osztani barátaival.

A funkciót a Google Arts & Culture Android vagy iOS térítésmentes applikációkban éri el a nyitó oldal alján található szivárvány kamera gombot megnyomva.

  • Megosztom