Izgalmas újítás az Auditól

A tisztán elektromos Audi e-tron SUV modell fedélzetén helyet kapott az Amazon interaktív hangvezérléses szolgáltatása, Alexa is. Használatához nem szükséges okostelefon sem, hiszen Alexát könnyedén integrálták az autó MMI rendszerébe.

Az Audi integrálja az Amazon népszerű hangvezérléses rendszerét járműveibe. Alexával a fedélzeten az ügyfelek számos olyan alkalmazáshoz és szolgáltatáshoz hozzáférhetnek Audi e-tron járművükben, amelyek otthonaikban vagy más, Alexát támogató eszközöknél már megszokhattak. Követhetik a híreket, az időjárást, megnézhetik a sporteredményeket, élelmiszert rendelhetnek, hozzáadhatnak újabb teendőket a feladatlistájukhoz, de hallgathatnak zenét vagy hangoskönyvet is az Amazon Music vagy az Audible szolgáltatókhoz hasonló források segítségével. Rendelkezésükre áll Alexa képességeinek széles tárháza is, az okosotthon irányítási rendszer segítségével pedig az autóban ülve zárhatjuk be bejárati ajtónkat, lekapcsolhatjuk a villanyt vagy becsukhatjuk a garázskaput, mindössze kérnünk kell.

Az Audi mindenféle probléma nélkül integrálta Alexát az Audi e-tron MMI rendszerébe. A vezetőnek nincs szüksége külön alkalmazásra a használatához, még a telefon és az autó rendszerének párosítása sem szükséges. Mindössze annyit kell tennie a vezetőnek, hogy összeköti az autót az Amazon fiókjával. Ezután az autó hangvezérlési rendszere segítségével már egyszerűen aktiválhatjuk az Amazon szolgáltatását az „Alexa” hívószóval. Az MMI rendszer LTE mobil adatmodulja kapcsolatot létesít egy Audi back-enden keresztül és továbbítja az igényt az Amazon szerverei felé. A kérést pedig az autó audió rendszerén keresztül ismétli meg.

Az Audi a tavalyi évben már megmutatta, milyen fontos szerepet szán a hangvezérlésnek az autó és vezetője közötti interakcióban és az ehhez kapcsolódó feladatokban. Az Audi A8 luxus limuzinban bemutatkozó természetes hangvezérlés mostanra folyamatosan bekerült az összes modellsorozatba és szintén tartalmazza az önálló tanulásra képes párbeszéd menedzsert.

„Az, hogy az autó intelligens kommunikációs partner illetve maga a digitális beszédvezérlés szolgáltatása nem újdonság az ügyfelek számára.” – részletezi Dr. Thomas M. Müller. „Így Alexának az infotainment rendszerbe való integrációja igen logikus következő lépés volt. Az ügyfeleinknek változatlan felhasználói élményt kínálunk, legyenek akár otthon vagy pedig útközben.”

„Célunk, hogy Alexa eljusson az ügyfelekhez, bárhol is legyenek: otthonukban, munkahelyükön vagy éppen útközben”- teszi hozzá Ned Curic, az Alexa Auto alelnöke. „Azzal, hogy Alexát közvetlenül az autóba integráltuk, az ügyfelek megkérhetik, hogy játsszon le zenét, határozza meg a látnivalók és érdekességek pontos helyét, vezérelje az okosotthon irányítását végző eszközöket, de hozzáférhetnek Alexa több ezer további képességéhez is. Izgatottan várjuk, hogy egy ilyen márkával, mint az Audi dolgozhassunk együtt és ezeket a tapasztalatokat mind életre keltsük a teljesen új Audi e-tron modellben illetve a modellkínálat további sorozataiban.”

Alexa integrációja nem az első közös projekt a két vállalat életében. A myAudi alkalmazáson keresztül az Audi – az Audi Connect szolgáltatás részeként – 2017. év végétől az Amazon Music zenelejátszó szolgáltatását támogatja.

Az Audi e-tron bemutatóját követően a négykarikás márka további, az észak-amerikai és európai piacokon elérhető modellekbe is integrálja Alexát, új fejezetet nyitva ezzel a felhasználói élmény tekintetében.


Tags: , ,

  • Megosztom