Itt az újabb Matolcsy-csomag – fájni fog

Újabb, összesen 367 milliárd forint értékű kiigazításról döntött 2013-ra a kormány. A többek között a tranzakciós illetéket, az iparűzési adót és a cafetériát is érintő változtatásokat Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón jelentette be.

 

A tranzakciós illeték általános mértéke 1 helyett 2 ezrelék lesz, az emelést az államkincstár esetében is végrehajtják – írja az MTI. A tranzakciós illeték mértékének 2 ezrelékre emeléséből a kormány összesen 130 milliárd forint pluszbevételt vár, 90 milliárdot a pénzintézeti szektorból, 40 milliárdot a kincstártól.

 

A kormány a korábbi tervekkel ellentétben nem csökkenti a felére a bankadót 2013-ban, ebből 72 milliárd forint többletbevételt várnak.

 

A béren kívül juttatásoknál az egészségügyi hozzájárulási adótétel kulcsa 10 százalékról 27 százalékra nő Matolcsy György bejelentése szerint. A jövőben a helyi iparűzési adó alapjából csak az eladott áruk beszerzési értékének 80 százalékát lehet levonni

 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2,5 millió forintig végzi a számlák egyedi ellenőrzését a korábbi 10, illetve 5 millió forinttal szemben, ettől a kormány 60 milliárd többletbevételt vár – derül ki az MTI beszámolójából.

 

Közműadót vet ki a kormány a föld alatti vezetékekre. Ez a szolgáltatók fizetik, ebből 30 milliárdos bevételt várnak.

  • Megosztom