Itt az újabb banki feketelista

1610 fogyasztói kérelem érkezett a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez (PSZÁF) a harmadik negyedévben. A szervezet közlése szerint a legtöbb kérelem az OTP-vel kapcsolatban érkezett, azonban piaci részesedéséhez mérten az AXA Bankra is sokan panaszkodta.

 

Megfigyelhető, hogy a pénzpiaci kérelmek száma 2012 II. negyedévéhez képest csökkent, azonban részarányuk még mindig a legjelentősebb: az összes kérelem több mint kétharmadát teszi ki – derül ki a PSZÁF jelentéséből. A tőkepiaci és a biztosítói szektort érintő kérelmek szektorok közötti megoszlása a múlt negyedévhez képest érdemben nem változott. A biztosítói szektort érintő kérelmek az összes kérelem közel negyedét foglalták magukba.

 

A pénztári szektort érintő kérelmek száma és aránya a megelőző negyedévekben megfigyelhető ugrásszerű növekedés után – amely a magánnyugdíjpénztári tagok társadalombiztosítási rendszerbe történő visszalépéséhez kapcsolódó tagi kifizetésekkel függött össze – az elmúlt két negyedévben erőteljesen visszaesett.

 

A tárgynegyedévben megfigyelhető, hogy a legtöbb kérelem (804 darab) továbbra is a bankokkal kapcsolatban érkezett, de figyelemre méltó, hogy a pénzügyi vállalkozásokra jutó kérelmek aránya az előző időszakhoz képest növekedett, és több mint 20 %-ot tett ki. A nem felügyelt intézmények közé tartozó fogyasztói csoportszervező társaságokkal szembeni kérelmek (24 darab) tették ki a vizsgált időszakban az egyéb kategória közel kétharmadát.

 

2012. III. negyedévben a pénz- és tőkepiaci kérelmek mintegy négyötöde (830 darab) – a korábbi negyedévekhez hasonlóan – a hitelezéssel volt kapcsolatos; darabszámuk az elmúlt év azonos időszaki adataihoz viszonyítva kismértékben (5,1 %) emelkedett, azonban 2012 év II. negyedévéhez képest közel 15 %-kal csökkent.

 

A jelentősebb részarányt képviselő szolgáltatástípusok közül a végtörlesztéssel összefüggő, jelzálog alapú szabad felhasználású devizahitelek esetében a megelőző negyedévekben kiugróan megnövekedett kérelmek száma a II. és III. negyedév során mérséklődött. Hasonló tendencia érvényesült a deviza alapú lakáshiteleket érintő kérelmeknél is.

 

Figyelemre méltó, hogy a harmadik negyedévre a múlt évben meghirdetett, rögzített árfolyamon történő végtörlesztési lehetőség lezárultát követően az elő- és végtörlesztéssel összefüggő kérelmek darabszáma visszaállt a megelőző szintre. Az ilyen jellegű ügyekből az előző időszaki 177 darabbal szemben a Felügyelet a tárgynegyedévben csupán 38 darabot regisztrált.

 

Az egyéb kérelemtípusokat tekintve az előző negyedévhez igen hasonlóan, ismét az elszámolás, megbízás teljesítésével, a tájékoztatási hiányosságokkal, a szolgáltatás minőségével, valamint az egyéb ügyviteli hibákkal, illetve a méltányossági kérelemmel kapcsolatos ügyekkel fordultak elsősorban a fogyasztók a Felügyelethez. Ezek együttesen az össz-kérelemszám közel háromnegyedét tették ki.

 

A PSZÁF elkészítette a banki „feketelistát” is, vagyis nyilvánosságra hozta, hogy mely hitelintézetekkel kapcsolatban érkezett be a legtöbb kérelem. A darabszámot vizsgálva az OTP vezet, 176 kérelemmel, azonban meg kell jegyezni, hogy piaci részesedéséhez (közel 30 százalék) viszonyítva nem kiugró ez a szám. Az 1,1 százalékos piaci részesedéssel bíró Axa Bank kapcsán például 77 kérelem érkezett a PSZÁF-hoz, az összes kérelem 8,7 százaléka. Ezzel egyébként az AXA a harmadik az abszolút listán, az OTP mellett csak az Erste Bank előzi meg, igaz az utóbbi hitelintézet piaci részesedése jóval nagyobb, a PSZÁF adatai szerint 10,3 százalék.

  • Megosztom