Itt az Erste újabb dobása

Megkezdte működését az Erste Lakás-takarékpénztár Zrt., az Erste Bank Hungary Zrt. által 2 milliárd forintos alaptőkével alapított lakástakarék, amely a következő években 10-12 százalékos piaci részesedés elérését célozta meg.

A lakástakarék indítása is az Erste elkötelezettségét bizonyítja a magyarországi piac, az ügyfelek iránt – hangsúlyozták a pénzintézet részéről a mai sajtótájékoztatón. A lakástakarék piacon az Erste a harmadik szereplő. Terveik szerint a lakástakarék 5 éven belül nyereségessé válik.

 

Sztanó Imre, a bank lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese úgy vélte, hogy az Erste kiváló helyzetben indul a lakástakarék piacon, amely az egyre növekvő öngondoskodási igénynek köszönhetően a következő években is bővülni fog. “Mi rendelkezünk Magyarországon a második legnagyobb ügyfélkörrel, 900 ezerrel, de kiváló helyzetben van a bank azért is, mert a tulajdonos, az osztrák Erste Bank Ausztriában piacvezető ebben a vonatkozásban” – idézi az MTI az Erste vezérigazgató-helyettesét.

 

A lakástakarék penetráció ma Magyarországon nemcsak a nyugat-európaival összehasonlítva nagyon alacsony, de jelentősen elmarad például a cseh mutatóktól is. Míg Ausztriában minden második embernek van lakástakarék-pénztári megtakarítása, addig ez az arány Magyarországon épphogy meghaladja a 12 százalékot. A kedvező körülmények közé tartozik az is, hogy a jelek szerint a kormányzati szándék is van e megtakarítási forma erősítésére – derül ki az MTI beszámolójából.

 

Az Erste eddig a Fundamenta-Lakáskassza partnere volt, és eddig “jó és gyümölcsöző” kapcsolatuk volt. Mégis azért döntöttek az önálló lakástakarék indítása mellett, mert, a Fundamentának mára “messze a legnagyobb” értékesítési partnerévé vált az Erste, így időszerűnek tartották a saját szervezet megalapítását. Hozzátette: az elmúlt időszakban megbomlani látszott az az egyensúly is, amely az Erste és a Fundamenta együttműködését jellemezte. A hitelezési piac szűkülésével a Fundamenta által közvetített hitelek csökkentek, míg az Erste teljesítménye nem esett vissza, és a forinthitelezés előretörésével versenytársakká is váltak.

 

Ungvári Krisztián, az Erste Lakás-takarékpénztár Zrt. elnök-vezérigazgatója beszámolt róla, hogy a 2 milliárdos jegyzett tőkén felül a működésre a tulajdonos 1 milliárd forintot biztosított, és hatékonyságot követel. Ezért az értékesítést, termékfejlesztést az operációt az ltp végzi, de bizonyos tevékenységeket az anyabank lát el.

 

Az elnök-vezérigazgató úgy vélte, hogy a piacon van hely egy harmadik, akár negyedik szereplőnek is, amelyet a válság ellenére folyamatosan bővülő ügyfélkörrel indokolt. Az Erste ügyfélkutatása alapján például a saját ügyfelei 30-40 százaléka nyilatkozott arról, hogy a közeljövőben tervezi, hogy ltp szerződést köt. Megjegyezte azt is, hogy a GVH szerint néhány éven belül a lakástakarék penetráció 20 százalékra emelkedhet.

  • Megosztom