Ismét vezérigazgató nélkül az Index

Már nem vezérigazgatója az Index.hu Zrt.-nek Szombathy Pál, ugyanakkor a cég igazgatóságában megőrizte pozícióját – mondta el Bodolai László, a társaság tulajdonosa, a Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumának elnöke az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. Az Európai Újságíró Szövetség (EFJ) vizsgálat indítására szólította fel az Európai Uniót és a tagállamokat.

Szombathy Pált Bodolai László kérte fel a pozíció betöltésére, miután a Pusztay Andrást váltó Ződi Zsolt lemondott, azonban a csütörtökön kinevezett vezérigazgató máris úgy döntött, hogy inkább nem él a lehetőséggel. Bodolai László az ATV tegnap esti műsorában arról is beszélt, hogy az Index a továbbiakban is működni fog és többször is említette, hogy az indexes hagyományokat betartva. Azt is elmondta, hogy sokkszerűen érte a pénteki tömeges felmondás és még nem kezdett embereket keresni a piacról, így azt nem lehet tudni, hogy milyen csapattal képzeli el a folytatást. Jelezte azt is, hogy nem biztos abban, hogy mindenki komolyan gondolta a felmondást.

Az Index korábbi főszerkesztőjét, Dull Szabolcsot múlt szerdán menesztették, ezt követően pénteken szinte az egész szerkesztőség felmondott – többen közülük azonnal távoztak a laptól, a többiek a felmondási idő alatt frissítik a portált -, majd aznap este többezres tüntetést tartottak az Index és a sajtószabadság mellett Budapesten.

Az Index körüli helyzetre reagált az Európai Újságíró Szövetség (EFJ), amely hétfőn kiadott közleményében elismerően szólt a legnagyobb magyar hírportál mellett kiálló pénteki tömegdemonstrációról és felszólította Európa vezetőit, hogy védjék meg a média szabadságát Magyarországon – közölte a Magyar Újságírók Országos Szövetsége. Mogens Blicher Bjerregård, az EFJ elnöke hangsúlyozta: többé nem fér kétség ahhoz, hogy Magyarországon nem biztosítják az alapjogokat, hogy a média sokszínűségének lebontásával az állampolgárok egyre kevésbé férnek hozzá a független és ellenőrzött információkhoz.

„Az EFJ maradéktalanul szolidáris az Index dolgozóival. Büszkék vagyunk arra, ahogy reagáltak. Felszólítjuk az Európai Uniót és a tagállamokat, hogy indítsanak vizsgálatot a magyarországi médiaviszonyok, a tulajdonosi struktúra és a pluralizmus leépítése miatt. Itt az ideje a tetteknek!” – tette hozzá Ricardo Gutiérrez, az EFJ főtitkára.

  • Megosztom