Ismeretterjesztő csatornák nézettsége: szoros a verseny

A 18-49 évesek és a 18-49 éves nők körében múlt héten a NatGeo Wild bizonyult a legnépszerűbb ismeretterjesztő csatornának. A 18-49 éves férfiak között viszont a History csatorna volt az éllovas. Meglehetősen szoros a nézettségi verseny ezen a piacon.

Az ismeretterjesztő csatornák nézettségéről talán kevés szó esik. Holott, mint tudjuk – önbevallás alapján – mindenki ezeket nézi, meg persze a Mezzót. A nézettségmérés nem pont ezt mutatja, ugyanakkor azért összességében valóban számottevő néző kört vonzanak ezek a csatornák.

Több televízió is versenyez ezen a piacon és a lakossági lefedettségük is egész hasonló. Az adatok alapján pedig kifejezetten szoros közöttük a verseny, gyakorlatilag hetente változik, hogy melyikük az adott tematika piacvezető csatornája.

Az elmúlt héten (28. hét) a 18-49 évesek körében a NatGeo Wild érte el a legmagasabb, 0,9 százalékos közönségarányt. A heti toplista következő helyein 0,1 százalékpontnyi különbségekkel sorakoznak a többiek, ahogy a lentiekből is látható.

NatGeo Wild – 0,9%

History – 0,8%

Viasat History – 0,8%

National Geographic – 0,7%

Discovery – 0,6%

Spektrum – 0,4%

Ami a fentieknél talán érdekes, hogy a viszonylag újabb piaci szereplők mennyire a régi nagy márkák nyakára tudtak nőni.

A nemek megoszlását nézve ezek a csatornák mindig is kicsit erősebbek voltak a férfiaknál, mint a nőknél. Ez jól látszik a múlt heti adatokból is (18-49 éves, férfiak). Ebben az összevetésben a History áll az élen, már jelentősebb, fél százalékpontos előnnyel:

History – 1,6%

Viasat History – 1,1%

Discovery – 0,9%

National Geographic – 0,9%

NatGeo Wild – 0,8%

Spektrum – 0,6%

A 18-49 éves nőknél már alacsonyabb share-értékeket és megint más sorrendet láthatunk. A férfiaknál listavezető History itt már sereghajtó.

NatGeo Wild – 1%

National Geographic – 0,5%

Viasat History – 0,5%

Discovery – 0,3%

History – 0,2%

Spektrum – 0,2%

Műsorok terén az elmúlt héten, a NatGeo Wild csatornán sugárzott a Dr. Pol állatklinikája érte el a 18-49 éveseknél a legmagasabb, 23 ezres nézőszámot. A második legjobb eredményt a Határellenőrzés: Lengyelország című sorozat érte el, aminek a legnézettebb epizódja 20 ezres nézőszámot hozott a Discoverynek. A műsoros toplista harmadik helyére pedig a National Georaphic-on sugárzott Drogfogások a repülőtéren kapaszkodott fel 19 ezer nézővel.

Adatok forrása: Nielsen közönségmérés / R-time

  • Megosztom