Internetes óriásvállalatok a G7-ek belügyminiszteri csúcsán

A kiberterrorizmus az egyik témája az iparilag legfejlettebb országokat tömörítő G7-csoport belügyminisztereinek az olaszországi Ischia-szigetén csütörtök este kezdődött találkozójának, amelyen a Microsoft, továbbá a Facebook, Twitter internetes óriásvállalatok vezetői is részt vesznek.

 

A csúcs központi témája a migráció és a terrorizmus, kiemelt figyelemmel az idegen harcosokkal és a kiberterrorizmussal szembeni fellépésre. A házigazda Marco Minniti olasz belügyminiszter az olasz sajtónak úgy nyilatkozott, a dzsihadisták fellegvárának számító Rakka szíriai város felszabadításával az Iszlám Állam soraiban harcoló fegyveresek a migrációs útvonalakon, a migráncsoportok között megbújva próbálnak meg visszajutni Európába. Hozzátette, hogy 25-30 ezerre teszik az idegen harcosok számát, akik a “legnagyob idegenlégiót” alkották, és akiknek csak egy része esett el a szíriai és iraki harctéren – írja tudósításában az MTI.

 

Marco Minniti hangsúlyozta, hogy a radikalizálódás jelentős része ma már internet keresztül történik. A terrorista szervezetek az internet segítségével tagokat toboroznak, üzeneteket küldenek. A világhálón fegyvert lehet beszerezni, vagy elsajátítani a pokolgép házi gyártását. Megoldást az internetes szolgáltatók együttműködése adhat – mondta az olasz belügyminiszter.

 

A kiberbiztonságról szóló szekción John Frank a Microsoftnak az EU kormányzati ügyekért felelős alelnöke, Nick Pickles a Twitter és Nicholas Lundblad a Google kormányzati ügyekért felelős vezetője is részt vesz. A G7-es belügyi csúcson jelen van Dimitrisz Avramopulosz az EU belügyi és migrációs, és Julian King biztonságért felelős biztosa,valamint az Interpolt vezető Jurgen Stock.

  • Megosztom