Indul az újabb budapesti megaprojekt közbeszerzése

Kiírta a Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a Széll Kálmán tér felújítására vonatkozó nyílt közbeszerzési eljárást, a kivitelezést várhatóan a második negyedévben kezdik el. A felújításra közel nettó ötmilliárd forint áll rendelkezésre.

 

A BKK tájékoztatása szerint a tér Budapest egyik legfontosabb csomópontja, melyen Közép-Buda közlekedési áramlatainak mindegyike áthalad. Az elmúlt évtizedekben elmaradt beruházások miatt a tér állapota mára nagyon leromlott. Az érdemi tervezés csak 2011-ben kezdődhetett meg, az elmúlt két évben a beruházás megszerezte az építési engedélyeket, a kivitelezéshez szükséges forrásokat is, a felújítására közel nettó 5,2 milliárd forint áll rendelkezésre – írja beszámolójában az MTI.

 

A villamoshálózat a Budai fonódó villamoshálózat projekt európai uniós forrásainak felhasználásával, a tér egyéb kiviteli munkáinak finanszírozása pedig fővárosi, illetve állami forrásokból történik.

 

A kivitelezést várhatóan a második negyedévben kezdik el és 2015 harmadik negyedévében fejeződhet be. A felújítás során új mozgólépcsőt és liftet építenek a Várfok utca és a Csaba utca felé, átépítik az autóbusz-végállomásokat és a villamosmegállókat, csökkentik az autóbusz-tároló méretét és átépítik a tér északnyugati sarkában található közúti csomópontot, kerékpársávokat jelölnek ki, egységessé teszik a tér építészeti arculatát, növelik a zöldfelületek arányát is.

 

A közművek kiváltásával, korszerűsítésével, az új vágányhálózat építésével és a metrókijárati épület átalakításával párhuzamosan fenntartják a tömegközlekedést, a gyalogos- és a gépkocsiforgalmat is, emiatt lesznek ideiglenes forgalomkorlátozások, ideiglenes megállók.

  • Megosztom