Így védekezhetünk a zsarolóvírus ellen

Múlt pénteken eddig példátlan méretű zsarolóvírus támadás érte a világ informatikai rendszereit, több százezer gép fertőződött meg, kórházak, iskolák, kormányzati intézmények és vállalatok kerültek a kiberbűnözők célkeresztjébe. A WannaCry támadás megmutatta azt is, hogy továbbra is a felhasználó a leggyengébb láncszem a védekezésben, ezért érdemes tudatosan készülni a hasonló helyzetek elkerülésére.

 

A WannaCryptor, WannaCry és Wcryp néven is ismert kártevő e-mail csatolmányként terjed, és a Windows operációs rendszerek egyik sérülékenységét kihasználva titkosítja az áldozatok számítógépén lévő adatokat, majd pénzt követel a kódolás feloldásáért. Az ESET informatikai biztonsági szakemberei összeszedték a legfontosabb tudnivalókat a kártevőről, és a megelőzés legfontosabb lépéseit.

 

A Wanna Cry zsarolóvírus (Win32/Filecoder.WannaCryptor.D) e-mail csatolmányként terjed, ezért az ESET szakemberei azt javasolják, hogy ne kattintsunk ismeretlen személytől származó levélben érkező mellékletre. Ha mégis szükséges megnyitni egy ilyen levelet, akkor előtte egy külön üzenetben kérjünk megerősítést a látszólagos feladótól, hogy tényleg ő küldte-e nekünk és a csatolt melléklet valóban tartalmaz-e a számunkra fontos információt.

 

Készítsen rendszeresen biztonsági mentéseket az adatokról, amelynek segítségével ezek esetleg fertőzés, sérülés vagy elkódolás esetén is visszaállíthatók lesznek. A biztonsági mentéseket olyan külső adathordozón érdemes tárolni, amely nincs folyamatosan csatlakoztatva a számítógépéhez, csakis a mentések idejére.

 

Figyelmeztessük családtagjainkat, barátainkat a veszélyekre, és ismertessük velük a megelőzés legfontosabb lépéseit. A munkahelyen célszerű figyelmeztetni azokat a kollégákat is, akik leginkább külső irányból kapják leveleik többségét (pl. pénzügyi vagy HR osztály).

 

Fontos az is, hogy naprakészen tartsa az operációs rendszerét és felhasználói szoftvereit, mindig telepítse ezek hibajavító biztonsági frissítéseit.

  • Megosztom