Így változnak a roamingdíjak

Olcsóbb lett a roamingolás április 30-tól egy uniós rendeletnek köszönhetően. A hazai szolgáltatók is átvezették a változásokat, és az ÁSZF-ek rendben módosultak – derül ki az NMHH vizsgálatából. A hatóság a módosított szerződési feltételek konkrét alkalmazását is kiemelt figyelemmel kíséri majd. Az előírások második lépcsője szerint a jövő év közepétől csak kivételes esetben szabható ki roamingfelár.

 

A 2016. április 30-tól megváltozott roamingdíjak számítása uniós döntés alapján a korábbiakhoz képest más elven alapul. Eddig az unión belül – valamint a szabályozáshoz csatlakozó Andorra, Liechtenstein, Norvégia és Izland mobilhálózataiban – egységes roamingdíjakat alkalmaztak, mostantól viszont árnyaltabbá válhat az árképzés, mert az egyes díjcsomagok saját belföldi, hálózaton kívüli egységára is megjelenik a számításban, de meghatározzák a roamingdíj maximális mértékét is. Ennek következtében minden uniós polgár egységes elv alapján veheti igénybe külföldön a roamingszolgáltatásokat, hiszen a belföldi telefonálás díján felül hozzáadható korlátozott mértékű roamingfelár, valamint a maximális abszolút értékek, az ún. ársapkák meghatározása együttesen egyenlő esélyű hozzáférést jelentenek a roamingszolgáltatás igénybevételére minden EU-tagállam polgára számára. A szolgáltatók is jól járhatnak, hiszen a roamingárcsökkenésből származó forgalomnövekedés ellensúlyozhatja a kieső bevételeket, így a várakozások szerint elhárul a belföldi díjak emelésének veszélye.

 

 

Új számítás, új percdíjak

 

A roamingolásért a hazai díjakon felül csak a rendeletben meghatározott – a korábbinál jóval alacsonyabb költségeket eredményező – többletdíjakat (roamingfelárat, roamingtöbbletdíjat) számíthatják fel a szolgáltatók 2016. április 30-tól 2017. június 14-ig egy tavaly októberben meghozott uniós rendelet értelmében. Ez a többletdíj – a saját belföldi, hálózaton kívüli egységáron felül – egy perc hívásindítás és egy megabyte adatforgalom után legfeljebb nettó öt eurócent, hívásfogadás esetén nettó 1,14 eurócent percenként, SMS-enként pedig nettó két eurócent lehet. Az új számítás szerinti roamingdíj teljes összege nem haladhatja meg a régi, egységesen meghatározott díjakat: vagyis hívásindítás esetén az ársapka bruttó 72,86 Ft/perc, hívásfogadásnál bruttó 19,17 Ft/perc (ez Magyarországon ingyenes), SMS küldésnél bruttó 23,07 Ft/SMS és adatküldés esetén pedig bruttó 76,91 Ft/MB. Ez alól kivételt csak az jelent, ha a belföldi percdíj eleve magasabb a limitnél, és a szolgáltató arra nem kíván felárat alkalmazni, mert akkor a belföldi percdíját fogják a roaming esetében is felszámítani – ebben az esetben nem alkalmazandó a korlát.

 

 

 

A szabályozási változások miatt az NMHH folyamatosan monitorozza a hazai szolgáltatók által alkalmazott roamingtarifákat. A hatóság megvizsgálta, hogy a 2016. április 30-tól életbe lépő változásokat a mobilszolgáltatók alkalmazták-e az Általános Szerződési Feltételeikben (ÁSZF). Az ellenőrzés eredménye azt mutatta, hogy a cégek az újonnan életbe lépő szabályozásnak megfelelően módosították az ÁSZF-jeiket. Azt, hogy a szolgáltatók a gyakorlatban is megfelelően alkalmazzák-e az ÁSZF-eket, illetve a rendeletben foglaltakat, az NMHH továbbra is figyelemmel kíséri, és szükség esetén felügyeli.

 

 


Tags: , , ,

  • Megosztom