Így támadnak a csalók a neten

Idén nyáron a felhasználók mintegy 30 százaléka kapott hamis e-maileket, amelyeket az áldozatok saját, hivatalos banki levelének álcáztak a csalók, hogy ezzel elérjék a kapcsolatfelvételt és az adatok kiadását – derül ki a Kaspersky Lab és a B2B International közös “Fogyasztói biztonsági kockázatok” című felméréséből.

 

A felmérés kimutatta, hogy a válaszadók 95 százaléka vásárolt már online, valamint 91 százaléka használta már a bankja online felületét és további 74 százaléka fizetett már interneten keresztül. Így talán nem meglepő, hogy ezek az adatok nem kerülik el egy bűnözők figyelmét sem. A felmérés arra is rámutat, hogy a felhasználók 30 százaléka nyilatkozott úgy, hogy kapott már hamis, hivatalos banki e-mailnek álcázott levelet, valamint 22 százalék jelezte, hogy kapott már gyanús üzenetet online webáruházaktól. Továbbá minden tizedik felhasználót irányítottak már át automatikusan legalább egyszer egy másik weboldalra, ahol arra kérték, hogy adja meg hitelkártya adatait. Ezek a példák mind jól mutatják, hogy ezek a próbálkozások mind egytől-egyig a kiberbűnözőknek és a csalóknak köszönhetjük.

 

Bár a felhasználók egyre óvatosabbak és tapasztaltabbak, akik jól ismerik az adathalász kísérletek fajtáit, de ezek a támadások gyakran mégis sikerrel végződnek. Joggal merülhet fel a kérdés, hogy hogyan védhetjük még pénzünket? Egyfajta megoldás lehet a Kaspersky Lab-féle Safe Money technológia, mely segít távol tartani a csalókat a pénzünktől, köszönhetően a különleges védelmi mechanizmusoknak, amelyek automatikusan aktiválódnak valahányszor online tranzakciót indít el a felhasználó.

 

A technológia megbízhatóan védi a felhasználót szinte minden típusú támadástól vagy pénzügyi csalástól. A különösen fejlett anti-adathalász technológia felismeri és blokkolja a hamis weboldalakat. A Safe Money ellenőrzi a weboldalak biztonsági tanúsítványait, valamint védelmet biztosít az online banki tranzakciók folyamata során. Továbbá ellenőrzi a már telepített alkalmazásokat, valamint figyelmeztet az esetlegesen felmerülő sérülékenységekre, amelyek potenciális veszélyt jelentenek a számítógépre – írja a Technet.

  • Megosztom