Így lehet még több pénze

Az elérhető hozam tekintetében egyre nagyobb előnyt mutatnak a bankbetétekkel szemben a lakástakarékok. Míg a bankbetéti lehetőségek mára átlagosan 4,5 százalék kamatot kínálnak, addig a négyéves futamidejű lakástakarék konstrukciók magasan fix 10 százalék feletti hozamot garantálnak éves szinten – írja a vg.hu a Bankmonitor.hu friss elemzése alapján.

 

A hozamkülönbség a végösszegben is látványos: havi 20 ezer forint befizetése mellett a végösszegben négy év alatt több mint 30 százalékkal nagyobb összeget lehet lakástakarékkal összegyűjteni, mint bankbetéttel – derül ki a vg.hu beszámolójából. A betéti kamatok csökkenésével egyre gyakoribb, hogy a lakosság alternatívát keres megtakarításainak, ezen lehetőségek közül a lakástakarék az egyetlen megtakarítási forma, amely fix hozamot kínálva ad többet, mint a bankbetét, úgy hogy – az Országos Betétvédelmi Alapon keresztül – állami garancia biztosítja a megtakarítás védelmét.

 

Tavaly ősz óta folyamatosan nő a lakástakarékok vonzereje a bankbetétekhez képest a jegybanki alapkamat-csökkentések következtében – állítja friss elemzésében a Bankmonitor.hu. A változást az okozza, hogy a Magyar Nemzeti Bank kamatvágásai jelentősen csökkentették a bankbetéti kamatszintet, ezzel szemben a lakástakarékok teljes hozama nem változott az elmúlt egy évben, mivel az azt meghatározó jogszabályok változatlanok maradtak.

 

„Míg egy évvel ezelőtt 6 százalék felett volt a bankbetéti átlagkamat, addig mára ez az érték 4 százalékra csökkent, miközben az átlagos négyéves lakástakarék-szerződés egy éve és ma is 13 százalékos hozamot biztosított illetve biztosít” – mondja Bonda Balázs, a Bankmonitor.hu elemzője.

 

A lakástakarékok előnye ennek megfelelően változott, egy éve 6,2 százalékpont volt a különbség, mára viszont átlagosan 9,3 százalékponttal kaphatunk többet egy lakástakarék szerződéssel. Ez a hatalmas hozamelőny komoly összegeket jelent a megtakarítani szándékozóknak. Havi húszezer forint félrerakása esetén a legrövidebb, négyéves futamidejű lakástakarékot és a mindenki által elérhető bankbetéteket összehasonlítva 280 ezer forinttal többet lehet összegyűjteni az említett időtartam alatt, ami közel 30 százalékos különbséget jelent a befizetett 960 ezer forintra vetítve.

  • Megosztom