Így alakulhat a webáruházak forgalma

Az idén várhatóan 20 százalékkal bővülhet idén az internetes kereskedelem Magyarországon, forgalmának összértéke elérheti a 370 milliárd forintot az év végére Vámos György, a Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint. A szakember beszélt arról is, hogy az utóbbi időben az élelmiszerek internetes forgalma is jelentősen emelkedik nálunk, igaz bőven van még hova fejlődni, hiszen például Angliában az élelmiszer-vásárlás 10 százalékát már a webes áruházakon keresztül intézik.

 

Vámos György az M1 aktuális csatorna szombat reggeli műsorában hangsúlyozta, hogy az e-kereskedelem speciális üzletág, ezért a vásárlót a kereskedőknek előre kell tájékoztatni mindenről, az interneten vásárolt terméket pedig 14 napon belül indoklás nélkül vissza lehet küldeni – írja beszámolójában az MTI. Hozzátette, hogy az eladott termékekért mindig a kereskedő felel, így a beszállítóval vagy a márkaszervizzel kapcsolatos problémákat is neki kell intéznie.

 

Vámos György azt javasolta, hogy a fogyasztók a kereskedelmi kamarák mellett működő békéltető testületekhez forduljanak, ha kifogásaikat nem rendezik – ezek elérhetőségét a webáruházak honlapján lehet megtalálni – de a fogyasztóvédelmi hatósághoz is fordulhatnak a járási kormányhivataloknál.

 

A főtitkár kiemelte: az e-kereskedelem bővülése azt mutatja, hogy a vásárlók az esetleges fogyasztóvédelmi problémák ellenére is elégedettek a webáruházak szolgáltatásaival.

  • Megosztom