Így változott az albérletpiac

A külföldiek mellett a hazai egyetemisták is megrohamozzák tanévkezdéskor az új építésű albérleteket – mutat rá Magyarország vezető lakásfejlesztője, a Cordia elemzése. A több száz új építésű lakás kiadását is kezelő vállalat adatbázisa szerint a bútorozott garzon és az egy hálószobás otthonok a legnépszerűbbek a diákok között. Ebben a szegmensben az érdeklődőknél elsősorban a lokáció, a komfort és az elérhető szolgáltatások a döntőek a választásnál. Az albérletárak ennek megfelelően – a tavaszi kilengés után – már vissza is tértek az év eleji szintre.

A Cordia Property Management által kezelt új építésű ingatlanok kétharmadát egyetemisták veszik ki, akiknek többsége külföldi fiatal, harmaduk pedig magyar hallgató. A belvárosi lokációk továbbra is a legkeresettebb a diákoknál, akiknél a Corvin Sétány és a Rózsa utca a legnépszerűbb célpont, azonban egyre többen választják a központhoz közeli, XIII. kerületi Young City projektet is. Az albérlők 1 évre kötelezik el magukat az adott lakás mellett, és általában legalább egy alkalommal szerződést is hosszabbítanak. Míg a magyarok a garzont, addig a külföldiek inkább az egy hálószobás albérleteket részesítik előnyben.

Az új építésű bérleményeket keresők között a költségeket megelőzik olyan szempontok, mint a kiváló tömegközlekedés, a könnyű megközelíthetőség, a szolgáltatások széles köre, illetve a lakás által nyújtott kényelem. Ennek következtében, ezen ingatlanok bérleti díjait kevésbé érintették az elmúlt hónapok nehézségei. A Cordia adatai alapján, a veszélyhelyzet ideje alatt ebben a szegmensben is némileg érezhető volt a teljes albérleti piacon tapasztalható visszaesés, azonban júliusra már visszatértek a díjak az év eleji szintre. Az állandó keresletnek és a trendeknek megfelelően a befektetési célú újlakás-vásárlók számára továbbra is népszerűek a belvárosi helyszínen található ingatlanok, mint a Corvin Sétány vagy a Rózsa utca, valamint az angyalföldi Young City, a Dunához közeli Marina Garden, a bel-budai Kapás 21 illetve a zöldövezeti Madárhegy, Zugló és Sasad fejlesztései is.

„Az új építésű albérletpiac nem csupán a diákok számára vonzó, mivel számos fiatal, pár és család is ebben a kategóriában keres otthont, akár hosszabb távra. Így a befektetőknek érdemes mind a főváros belső kerületeiben, mind a külváros népszerűnek számító lakóparkjaiban is gondolkodniuk, és eszerint bővíteniük portfóliójukat. A tapasztalat alapján a bérlők értékelik, ha egy szakosodott ingatlankezelő cégtől veszik ki a lakást, mivel a felmerülő problémáikra azonnal reagálnak és hatékonyan kezelik” – mondta Görög Áron, a Cordia marketing- és értékesítési igazgatója.

  • Megosztom