Így ünnepel a Nike

Március 26-án ünnepli 31. születésnapját a világ első, szabad szemmel is látható légtalppal készült futócipője. A Nike Air Max 1 debütálása új szintre emelte a levegő innovációját, és a mai napig folyamatos fejlődésre és újításra inspirálja a cipőgyártókat. Idén a Nike számos újratervezett klasszikust és vadiúj Air Max modellt is felvonultat a jeles évforduló alkalmából.

1987 március 26-án a Nike bemutatta a világ első, szabad szemmel is látható légbetéttel készült futócipőjét. Az Air Max 1 párnázási rendszere új világot nyitott meg a futók előtt, egyben alaposan felforgatta a cipőgyártást. A világsiker a levegő felhasználása terén újabb és újabb innovációra ösztökélte a tervezőket, technológiai újítások sorát elindítva.

1991-ben a Nike csavart egyet a történeten: bemutatták az Air Max 180 modellt, amely már 180 fokos szögben tette láthatóvá a talpba integrált légpárnát, még finomabb párnázást lehetővé téve a futók számára azáltal, hogy a rendszer közvetlenül is érintkezett a talajjal. Ez nem csak a Nike technológiájában volt előrelépés, de maga a dizájn is úttörőnek számított – a legelső, „Ultramarin” színkombináció az évek során ikonikus stílussá nőtte ki magát. Az Air Max 180 idén eredeti formájában kerül vissza a polcokra február 2-án.

1993-ban a technológia ismét mérföldkőhöz érkezett: a Nike Air Max 93 270 fokos, látható légbetéttel és puha, neoprén szárral kiegészülve ejtette ámulatba a futókat és magát az iparágat is. A modell február 2-tól újra elérhető.

A levegő használatában rejlő lehetőségek kimeríthetetlenek, ezt bizonyítja az idei év újdonsága, az Air Max 270 – az első olyan Air Max modell, melyet kívülről-belülről utcára terveztek. Ez a cipő rendelkezik egyben az eddigi legmagasabb, 32 mm-es Air párnázással, amely maximális kényelmet biztosít. Az első darabok február 1-től elérhetők, a további színösszeállítások és gyerek méretek március 2-án debütálnak.

A levegő ünnepe ezzel nem ér véget: március végéig a sort olyan modellek követik majd, mint a két forradalmi ikon, a Tn és a VaporMax kombinációja, a VaporMax Plus, valamint az Air VaporMax 97, a VaporMax Flyknit 2.0 és az Air Max 1/97 Vote Forward SW.


Tags: ,

  • Megosztom