Így tévézünk a jövőben

A mobillal készült felvételek lejátszásához alkalmazkodó készülék, mesterséges intelligencia, 8K-s felbontás – ezek jellemzik a közeljövő prémium televízióit. A legnagyobb gyártók a most zajló CES-en mutatták be újdonságaikat, és bár rengeteg vonzó funkciót kínálnak ezek az eszközök, az árukat is alaposan megkérik.

Az idei CES egyik igazi különlegessége tévés fronton a Samsung elforgatható készüléke, a Sero, ami jól illeszkedik abba az irányba, hogy a gyártó igyekszik minél észrevétlenebb átmenetet biztosítani a felhasználóknak egyik eszközről a másikra. A koncepció lényege, hogy a tévét, hasonlóan a mobiltelefonhoz elforgathatjuk, ami például a telefonnal készült, függőleges helyzetű videók lejátszásánál jön jól.

Az igazi csúcsot a Samsung részéről a QLED 8K-s tévék jelentik az idei CES-en, közülük is a Q950TS emelkedik ki, amit rengeteg funkcióval láttak el. A mobilbarát megközelítés itt is tetten érhető, hiszen a Multi-View funkciónak köszönhetően nem csak egyszerűen át lehet küldeni a telefon kijelzőjének tartalmát a tévéképernyőre, de azt egy külön ablakban is meg lehet jeleníteni.

A 14 különböző elrendezéssel pedig arra is lehetőség nyílik, hogy a felhasználók személyre szabják a tartalmak megjelenését, az osztott képernyős élménytől, egészen a kép a képben opciókig. A Samsung azonban csavart még egyet a képernyőmegosztáson, annak érdekében, hogy még egyszerűbb legyen ez a folyamat, kifejlesztették a Tap View funkciót, amivel úgy lehet tükrözni a televízióra a mobileszközök kijelzőjét, hogy egész egyszerűen összeérintik a két eszközt. A Q950 persze még számos izgalmas és új képességet kapott, az iparágban az elsők között kínál térhatású hangzást, valódi 8K felbontást, és a mobiltelefonoknál már lassan megszokottá váló, a keretet szinte teljesen lehagyó dizájn is megjelent ennél a készüléknél.

A tévékészülékek piacának másik meghatározó szereplője, az LG végre bejelentette, hogy a már 2018-ban beharangozott, feltekerhető kijelzővel rendelkező tévéje kapható lesz, igaz a hírek szerint nagyon mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki ilyen modellt venne – amiből van már a plafonról leereszkedő verzió is -, mivel akár 60 ezer dollárba is kerülhet egy darab.

A dél-koreai cég egyébként több mint tucatnyi új tévét mutatott be az idei CES-en, köztük számos 8K felbontásra képes OLED technológiát használó eszközt. A prémium kategóriás tévék a legújabb, harmadik generációs α (Alpha) 9 mesterséges intelligencia (MI) processzornak köszönhetően optimalizált kép- és hangminőséget biztosítanak minden tartalomtípushoz. A beépített Picture Pro funkciónak köszönhetően például az MI felismeri a képernyőn megjelenő emberi arcokat és szöveges tartalmakat, melyeket automatikusan feljavít és élesít, hogy a képernyőn természetesebb bőrtónusok, karakteresebb arcvonások és tisztább, olvashatóbb betűk jelenjenek meg.

Az új, felsőkategóriás tévék sajátossága, hogy rendkívül keskenyek, a Samsung Q950 mindössze 1,5 centiméteres, de az LG-nek is van két centiméter „vastag” eszköze. Ráadásul ezek a tévék szinte teljesen rásimulnak a falra, így akár dekorációként is funkcionálhatnak, amikor éppen nem valamelyik streaming szolgáltató tartalmát böngészik a felhasználók, vagy hagyományos módon tévéznek.

  • Megosztom