Így mobiloznak a magyar nők

A magyar nők 45 százalékának fontos a telefon külalakja, 41 százalékuk pedig ágyban is használja mobilját – derül ki az NLCafé kérdőíves felméréséből. A legolvasottabb hazai női portál konferenciát is rendezett a témában, amelyen a nők mobilhasználati szokásai mellett az influencerekről is szó volt.

A kérdőívet kitöltő nők 84 százalékának van okostelefonja, körükben a Samsung a legnépszerűbb márka (30 százalék), a Huawei-t és az iPhone-t megelőzve. A nők közel kétharmada 2-3 évente cseréli készülékét, 5 százalékuk viszont évente vált.

A leggyakrabban pihenés közben, kikapcsolódásként mobiloznak – a kérdőívet kitöltők 54 százaléka jelezte ezt -, de sokan használják ágyban (41 százalék) is a telefonjukat. Tömegközlekedésen a nők 30 százaléka veszi elő a mobilt, tévézés közben kicsit több, mint negyedük, de nem sokkal vannak kevesebben azok sem, akik főzés közben is használják. Elég nagy a függőség a telefontól, hiszen a válaszolók 85 százaléka 5-10 percenként ránéz készülékére, 4 százalékuk pedig 1-2 percenként tesz így.

Az NLCafé Mire kattan a nő? A mobil alap. És az influencer? címmel tartott konferenciát. „Nem titkolt tény, hogy direkt úgy állítottuk össze ezt a kérdéssort, hogy két év múlva ugyanebben a formában, ugyanennek a célcsoportnak újra kiadhassuk és felmérhessük a különbséget és a rohamos változásokat, irányokat.” – mondta el a negyven pontból álló kérdőív kapcsán Kisszékelyi Veronika, a Central Médiacsoport online női portfólió menedzsere.

Dr. Pintér Róbert internetkutatótól azt is megtudhattuk, hogy a férfiak és nők közötti digitális szakadék egyre kisebb, csupán a használati módokban figyelhetők meg különbségek. A korosztályok közötti különbség viszont továbbra is mérhető, a vizualitás és a képek pedig egyre inkább felértékelődnek. Tari Annamária klinikai szakpszichológus azt hozta fel példának, hogy régebben egy utazásról hazatérve ódákat tudtunk mesélni, ma pedig inkább csak megmutatjuk a képeket, amiket maximum tőmondatokban „illusztrálunk”. A szakértő szerint ez a belső képek és a fantázia termelődésének visszafejlődéséhez vezethet.

A konferencia második felében kicsit más irányból közelítették meg az előadók az online világot. Elsőkörben Pácsonyi Daniella, az NLCafé főszerkesztője beszélt Mádai Viviennel az Instagramról és a képek mögött álló világról. A műsorvezető elmondta, hogy egy instaprofil attól lesz jó, hogy a tartalomból átérződik az ember személyisége és nem csak jellegtelen képek sorát posztolja. Elmondása szerint ezért is van az, hogy csak olyan együttműködéseket vállal, amelyekkel tényleg azonosulni tud és olyan termékeket posztol csak, amelyekkel egyébként is elégedett.

A főszerkesztő később a véleményvezér és az influencer fogalmak közötti különbségekről beszélt. „A hatékonyság kedvéért minden esetben tisztázni kell a különbségeket. Az influencer – nagyon általánosítva – megmondja a követőtáborának, hogy mi a jó, a véleményvezér pedig minden posztjával üzen valamit, háttértudást ad, hogy a követő maga hozza meg a döntést.” Emiatt tekintenek például az NLCaféra is véleményvezér site-ként, hiszen médiumként is üzenetet közvetít és képvisel.

Hajagos Rita, a Red Lemon Media egyik tulajdonosa, szakmai vezetője – akik egyébként a korábban megszólaló Mádai Vivient is képviselik – többek között az ügyfél oldalon felmerülő kérdésekről, hitelességről és az influencer önazonosságáról is beszélt, majd elmondta, hogy az ügynökség egyfajta szűrőként is működik az influencer és a (potenciális) ügyfelek között – mindez leginkább azért, hogy a tartalomgyártás hiteles és minőségi maradhasson.

  • Megosztom