Így hirdetnek a tévécsatornák

Elsősorban a műsorok hirdetése jellemzi a tévécsatornák reklámjait, akik aktívan igyekeznek terelni a nézőket más médiatípusok használatával is a képernyő elé. Megjelentek már a nem-lineáris tévézést folytatóknak szóló üzenetek is.

Az elmúlt négy évben a hazai tévépiacra inkább konkrét programok kommunikációja volt a jellemző, mint az image reklámok. Ezen belül is a „nagy csatornák” (akiket nem is olyan régen még országos csatornáknak neveztünk) esetén ez az arány még alacsonyabb, ők a médiaköltésük csupán 5-11százalékát fordítják általános célú csatorna kommunikációra, és inkább saját gyártású műsoraikat promotálják – derül ki a Kantar Hungary elemzéséből.

A két legnagyobb hirdető több évre visszamenőleg az egymást oda-vissza előzgető TV2 és RTL Klub volt, együttesen a piac egyharmada körüli reklámköltés-részesedéssel. A tematikus csatornák közül tavaly kiemelkedett a Spektrum Home, ami elsősorban a NŐComment! szórakoztató talkshow-ját kommunikálva lett dobogós, de a „másik” Spektrum is jelentősen növelte médiabüdzséjét, melyet főként a Tabukról tabuk nélkül sorozat második évadának reklámozására fordított.

 

A legnagyobb hirdetők 2019-ben

 

A legtöbbet költő műsorbrandek vizsgálatakor szembe ötlik, hogy a Spektrum család csatornái gyakorlatilag egy-egy erős műsorra hegyezték ki az éves kommunikációjukat, míg a többi csatorna próbálta a kínálata több elemét is bemutatni a reklámokban.

 

 

A hirdetési rangsor elején elsősorban a saját gyártású műsorok szerepelnek. Ez megfigyelhető a két éllovas és a közszolgálati Duna esetén is, utóbbi a Fölszállott a páva, a Borbás Marcsi szakácskönyve, A Dal, és a Kamara virtuózok műsorait hirdette aktívan. Az RTL Klub a legtöbbet promotált műsorok listájában is megelőzte a TV2-t, ám a Drága örökösök és a Nyerőpáros csak a lista harmadik és negyedik helyét foglalják el a Spektrum Home és a Spektrum már említett két listavezető programja után.

 

 

A TV2 szintén a 20-as toplista erős szereplője, legtöbbet az Exatlon és a Mintaapák népszerűsítésére fordított. 2019 legnagyobb hirdetői között érdemes még megemlíteni a Sport 1 és Sport 2 csatornák kommunikációját, ahol aktívan kommunikálták az FTC őszi Európa Liga mérkőzéseit, ami így a médiaköltés szerinti rangsor 5. helyén szerepel. Emellett a Sport TV fordított a legtöbbet általános csatorna kommunikációra: a Legjobbak ismét nálunk headline-nal futó kreatívok ugyan 4 közvetített sporteseményre (férfi kézilabda-Európa-bajnokság, Super Bowl, spanyol és olasz labdarúgó kupa) is felhívja a figyelmet, de elsősorban az abba szereplő sztárokra épít, mintegy a csatorna arcaként felvonultatva Cristiano Ronaldóékat.

 

Műsorok toplistája 2019-ben

 

Más piacokhoz képest viszonylag kiegyensúlyozott médiamix jellemzi a tévécsatornák kommunikációját, amit okozhat az is, hogy próbálják a „nagy képernyőn” kívül is, elsősorban nyomtatott média segítségével megszólítani a potenciális nézőket. Több évre összehasonlításában sem beszélhetünk jelentős elmozdulásról a médiatípusok szerint arányban.

A kampányok időzítését vizsgálva a hazai reklámpiac tendenciáihoz képest leginkább az csendesebb nyár, majd az azt követő erősebb év végi hónapok figyelhetők meg.

  • Megosztom