Időnként feszült a helyzet

Az idei a tartalom éve lesz, ezért egy új szervezeti egységet is elindítottunk – mondja Gulyás János. A Recma-díjas MEC ügyvezető igazgatójával politikáról, fociról és a cannes-i esélyekről is beszélgettünk.

 

– A Recma ismét titeket ítélt a legjobbnak a magyarországi médiaügynökségek közül. Sokat számít egy ilyen elismerés?

 

– Nagyon megtisztelő és nagyon büszkék vagyunk rá! A Recma az egész világon figyeli az ügynökségek munkáját, és minősíti őket, elérhető adatokon, valamint az ő szubjektív véleményükön is alapuló ítéletük fontos visszacsatolás. Nyilván a legfontosabb az ügyfeleink véleménye, elégedettsége és az, hogy mennyire vagyunk sikeresek tendereken, de például ezeket a faktorokat is vizsgálja a Recma.

 

A Republic viszont nem emiatt gratulált nektek, hanem a GVH-közbeszerzésen szerintük tisztességtelenül elnyert tender miatt. Ilyen feszült a helyzet a piacon?

 

– Ez egy szerencsétlen nyilatkozat volt, ezt a Republic is belátta, és elnézést kért, megbeszéltük a félreértést. Egyébként nem nyertük meg azt a tendert… Viszont valahol én is értem, hogy mindenki egy kicsit felfokozott érzelmi állapotban van, mert egy pillanatra sem nyugszik meg a piac, folyamatosan minden mozgásban van és időnként meglehetősen kuszává válik. Öles léptekkel alakul át a kommunikációs környezet a digitális forradalom hatására az egész világon, ehhez Magyarországon az állami, törvényhozási változások is hozzáteszik a maguk igen magas „kiszámíthatatlansági faktorát”. Nem csoda, ha időnként feszültnek érezzük a helyzetet.

 

– Nagyon átrendeződött a médiapiac is az elmúlt években. A korábbi meghatározó kormánypárti befektető helyett újak érkeztek, az állami reklámpénzek kiosztását pedig központosították. Nem félő, hogy emiatt tovább deformálódik a piac?

 

– Az állami költések egyre nagyobb szeletet hasítanak ki maguknak a reklámtortából. Az, hogy ez a rengeteg „nem versenypiaci” pénz merre áramlik, kulcskérdés a piac szempontjából. Ha inkább úgy költik el, ahogy a versenypiaci szereplők, akkor nagyon kevéssé deformálják a piacot. Ha nagyon máshogyan, mert más szándékok mozgatják a döntéseket, akkor deformálják.

 

– A printpiac szereplői is óriási kihívás előtt állnak, elcsábították a legjobb szakembereiket, lenyúlják és ingyen adják a híreiket. Te milyen jövőt jósolsz a printnek?

 

– Nem temetném. Teljesen. Sokan és sokáig fogunk ragaszkodni a legkedvencebb papíralapú kiadványainkhoz. Valószínűleg ezek közül sok egyre inkább niche médium lesz, ami kisebb elérést, cserébe sokkal nagyobb „elkötelezettséget” jelent az olvasók körében. Vagyis amit mennyiségben elveszt a hirdető, megnyerheti minőségben.

 

– Beszéljünk picit az ügynökségek jövőjéről. Sir Martin Sorrell tavaly Cannes-ban azt nyilatkozta a BrandManiának, hogy a piac majd alkalmazkodik a megváltozott körülményekhez. Messziről jött ember mondhat bármit. Te hogy látod?

 

– Sir Martin rengeteg piacot látott, rengeteg megváltozott és furcsa körülményt. Talán ezért is volt és van igaza ebben. Alkalmazkodtunk az új körülményekhez, viszont ez elmondhatatlanul sok erőforrást vett el a „hasznos” munkától. Cserébe nem lett jobb senkinek, sem a médiának, sem az ügynökségeknek, sem a hirdetőknek, sem az embereknek, sem a közjónak. Néhány cégnek és embernek igen. Mindenki más ennek az árát fizette meg. De alkalmazkodtunk.

 

– Az idén mire fektetitek a legnagyobb hangsúlyt?

 

– 2016 a tartalom éve lesz. Eddig is egyre több content marketing jellegű ötletet valósítottunk meg, de most elindítunk egy új szervezeti egységet, az MEC WaveMakert, amely összefogja azokat a megoldásainkat, amelyeket a stratégiaalkotástól a SEO-n, a socialön vagy a szponzoráción, de akár a „klasszikus” kreatív ügynökségi tevékenységeinkben a tartalom-előállításhoz kapcsolódnak. A cél, hogy sokszorosan több olyan tartalmat állítsunk elő, amelyek az ügyfeleink márkáinak eredményeit mérhetően növelik, mert ki van találva pontosan a helyük és a szerepük a vásárlási döntés folyamatában (purchase journey), mert szervesen illeszkednek a kommunikációs stratégia egészéhez, mert valós fogyasztói és márkaigazságokból erednek és mert – végül, de nem utolsósorban – adatalapú tudáson és folyamatos adatalapú optimalizáláson alapulnak.

 

– Meddig jut a magyar csapat az Eb-n? Úgy tudom, te messzire mész miattuk.

 

– Tartok tőle, hogy a fiaim élőben látni fogják az összes magyar érdekeltségű meccset. Ugyanis a négy fiammal megyünk (a lányok nem tartanak velünk – mehetünk egy autóval, hurrá!), és 4-4 jegyet sorsolt ki nekünk az UEFA a három csoportmeccsre Bordeaux-ba, Marseille-be és Lyonba. Szóval a dolgok jelenlegi állása szerint én a stadionon kívül egy bistrot-ban, a fiúk a stadionon belül szurkolnak. De nem hiszem, hogy a lyoni meccs után, a csoportkör végén a magyar csapat nem fog hazaindulni, akárcsak mi. Reméljük, tévedek! Akárhogy is, én nagy örömmel mutatom meg a fiaimnak Dél-Franciaország csodálatos helyeit néhány focimeccs kapcsán. Sőt én egy kicsit dolgozni is be tudok ugrani két meccs között Cannes-ban, amíg ők strandolnak.

 

– Valóban, a válogatottal egy időben a magyar kreatív szakma is versenyez Franciaországban, Cannes-ban. Több lesz a magyar nyertes, mint tavaly?

 

– Ha lehet, én Cannes-ban még jobban fogok drukkolni, mint a három meccshelyszínen. Nehéz, nagyon nehéz elhozni egy oroszlánt, de bízom benne, hogy idén is sikerülni fog, mert ez mindig ad egy lökést a szakmának!

 

A Gulyás Jánossal készült interjút teljes terjedelmében a Marketing&Media magazin héten megjelenő számában olvashatja el.

 

Simon Krisztián

  • Megosztom