Hungarikum lett az adatmentési technológia

Összesen hat új elemmel bővült a Magyar Értéktárba és néggyel a Hungarikumok Gyűjteményébe tartozó nemzeti értékek köre a napokban. A Kürt adatmentése – egyedüliként az ipari és műszaki megoldások kategóriában – került be a Hungarikumok Gyűjteményébe.

A Hungarikum Bizottság napokban született döntését (mellyel a Hungarikumok Gyűjteményébe került az adatmentéssel foglalkozó cég technológiája) már megelőzte korábban egy másik döntés is, amikor a KÜRT Adatmentést 2013 szeptemberében egyetlen szellemi, műszaki megoldásként beválasztották a Magyar Értéktárba, ami újabb elismerése volt a világhírű magyar szürkeállománynak.

A Kürt 1989-ben kezdte meg tevékenységét, és az elmúlt 25 év folyamán a magyar informatikai és információbiztonsági piac egyik meghatározó vállalkozásaként működik. Egyedülálló know-how-ját, az adatmentési technológiát Kürti János szabadalma alapján a cég csapata fejlesztette tovább, és tette világhírűvé.

Egyébként a napokban a Magyar Értéktár listájára került gróf Széchenyi István szellemi hagyatéka, a Zsolnai Kulturális Negyed, Gundel Károly gasztronómiai és vendéglátó ipari öröksége a Gundel Étteremmel együtt, a klasszikus magyar nóta, a 100 tagú cigányzenekar művészi és hagyományőrző teljesítménye, valamint az Ilcsi szépítő füvek natúrkozmetikai termékek. A Hungarikumok Gyűjteményébe pedig a halasi csipke, a már említett Kürt Adatmentés, a kalocsai fűszerpaprika-őrlemény és a kalocsai népművészet, ezen belül az írás, a hímzés és a pingálás került be.

A Hungarikum Bizottsággal kapcsolatos hír az is, hogy egyúttal jóváhagyták a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, népszerűsítésének, megismertetésének, megőrzésének és gondozásának támogatására kiírt pályázatot. Erre a célra 144 millió forintot szánnak.

  • Megosztom