Horvátországban vásárolna be az OTP?

Felvásárolná a Banco Popolare Croatia-t (BPC) az OTP, legalábbis egy horvátországi sajtótermék információja szerint.

A Vecernji list hétfői száma szerint az OTP befejezte az olasz Banco Populare tulajdonában lévő horvátországi pénzintézet átvilágítását, és kedden jelenti be az akvizíciót Békeffy Balázs, a horvátországi OTP elnök-vezérigazgatója. Egyébként a török KentBanka is átvilágította a bankot, de tagadta a vásárlási szándékot.

A maga 0,56 százalékos részesedével a BPC ugyan kis falatnak számít az OTP szempontjából, de jó alap lehet, hogy idővel Csányi Sándorék 10 százalékos részesedést szerezzenek a horvát bankszektorban, hiszen a BPC felvásárlásával például a horvát piacon már amúgy is jelenlévő OTP fejlett értékesítő hálózathoz juthat Zágrábban és környékén, Szlavóniában és Északnyugat-Horvátországban – írja a horvát lap alapján az Index.

A BPC 2013 szeptemberében 9,93 millió kuna veszteséggel zárta a múlt év első három negyedévét, de a horvát piacról való kivonulás mellett szólt a csökkenő hitel-, a betét- és ingatlanállománya is.

Az OTP egyébként 2005-ben a Nova Banka megszerzésével lépett be a horvátországi piacra és mérlegfőösszege alapján a nyolcadik legnagyobb szereplőnek számít.

  • Megosztom