500 ezres kft. a Tv2 új tulajdonosa

A német ProSiebenSat.1 hivatalosan is bejelentette, hogy megvált magyarországi és romániai érdekeltségétől. A TV2-t üzemeltető MTM-SBS Zrt. új tulajdonosa Simon Zsolt és Yvonne Dederick. A titokzatos kínai befektető tehát eltűnt, az MSZP és az Együtt-PM szövetség pedig közben a TV2 elé vonult és azt kérte, hogy az illetékes hatóságok tárják fel, kik valójában a TV2 új tulajdonosai. Az MMOnline.hu eközben megtudta, Yvonne Dederick férje az eladásban közreműködő ügyvédi iroda magyarországi vezetője, illetve az ügyvédi iroda és a vásárlóként megjelenő 500 ezer forint alaptőkéjű kft.-k ugyanarra a címre vannak bejegyezve. A férj ügyfelei között megtalálható a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium is.

Egy több hónapja tartó eladási mizéria zárult le ma délután. 

Igaz, a hivatalos németországi és magyarországi bejelentés előtt másfél órával megjelent az ellenzéki politika is a TV2 székházánál. Az MSZP és az Együtt-PM szövetség azt kérte, hogy az illetékes hatóságok tárják fel, kik valójában a TV2 új tulajdonosai. 

Az MSZP-s Braun Róbert hétfőn az MTI tudósítása szerint az újságíróknak azt mondta: a hírek aggodalomra adnak okot, különösen azért, mert ritkán vesz meg két magánember egy 20-30 milliárd forint körüli piaci értékű társaságot – jelentette ki.

Elmondta, azt várják, az adóhivatal indítson vagyonosodási vizsgálatot a két új tulajdonosnál, hogy kiderüljön, honnan lett ennyi pénzük.

Az MTI beszámolója szerint Braun Róbert megjegyezte azt is, hogy sajtóértesülések szerint a tranzakció mögött valószínűleg olyan, a Fideszhez köthető “oligarchák” állnak, akik régóta szeretnének televíziót vásárolni maguknak. Szerinte azért, hogy “meggyőzzék az embereket arról, amit hétköznapi tapasztalatuk cáfol, vagyis hogy jobban élnek, Magyarország pedig jobban teljesít”.

A ProSiebenSat.1 cégcsoport 15:00-kor jelentette be német és magyar nyelvű közleményében, hogy 100%-os management buyout (MBO) révén magyar tulajdonosnak, a TV-HU1 Kft.-nek és a TV-CEE1 Kft.-nek adta el a TV2-t is üzemeltető MTM-SBS Zrt-t. Az országos kereskedelmi csatornát és a portfolióba tartozó három kábelcsatornát Simon Zsolt, a TV2 vezérigazgatója és Yvonne Dederick gazdasági igazgató közösen vették meg. A TV2-t is működtető MTM-SBS Zrt. a  tulajdonosváltás után a korábban meghatározott stratégia mentén folytatja tevékenységét.

Yvonne Dederick férje is felbukkan a történetben

A két vezető – a Marketing&Media által a cégbíróságtól lekért adatok szerint – a következő cég tulajdonosaként jelenik meg. A Tv-hu1 Kft. és a Tv-cee1 Kft. tulajdonosa ugyanaz a cég a CCA-D6D Kft., ennek tulajdonosai pedig: a CCA Vízió Kft, amelynek Yvonne Dederick a tulajdonosa és a Double6Dominoes Kft., amelynek pedig Simon Zsolt a tulajdonosa. Mindegyik céget 500 000 forint jegyzett tőkével jegyezték be.

Mindegyik cég a Szabadság tér 7. Bank Center Gránit Torony 8. emeletére van bejegyezve. Egyébként ugyanoda, ahová az eladásban tanácsadóként közreműködő Weil, Gotshal & Mange ügyvédi iroda is. Ezt az irodát egyébként az egyik vevő, Yvonne Dederick férje, David Dederick vezeti. A férj ügyfelei között pedig többek közt megtalálható a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium is.

A hivatalos közlemény szerint a magyar tulajdonba került MTM-SBS Zrt-t a ProsiebenSat.1 dekonszolidálja a cégcsoportból. Az eladás 100%-os management buyout révén történt, amely érinti a teljes csatornaportfoliót (TV2, SuperTV2, FEM3, PRO4) és a cégcsoport minden eszközét. A magyar vásárlás jogi ügyeit a Weil, Gotshal & Manges tranzakciós és finanszírozási csoportja, míg a pénzügyi tanácsadói feladatokat az Unicredit látta el. A ProSiebenSat.1 2010-ben az N24 német hírcsatorna kapcsán bonyolított le egy hasonlóan sikeres MBO-t, az N24-et nemrég adta el a menedzsment az Axel Springer kiadónak.

Jelzik azt is, hogy az új tulajdonosok tapasztalt médiaszakembereknek számítanak a szakmában. Simon Zsolt 2010. október 25-től a TV2 vezérigazgatója. A tizenöt éves szakmai múlttal rendelkező topmenedzser korábban Magyarország egyik vezető médiaügynökségének, a MEC-nek ügyvezető igazgatói pozícióját töltötte be. Irányítása alatt indult el a MEC hálózaton belül elsőként a vállalat márkázott tartalmakkal és műsorkereskedelemmel foglalkozó divíziója, amely modellt azóta világszinten átvettek. Simon Zsolt 2006-tól a MEC Interaction kelet-közép európai vezetőjeként nemzetközi szinten is elismert szakembernek számít.

Yvonne Dederick 2011. február óta gazdasági igazgatóként felel a TV2 pénzügyi és számviteli osztályának, valamint a kontrolling és üzleti tervezési osztályának működéséért. A szakember több mint húsz éves gazdasági-pénzügyi vonalon szerzett szakmai ismeretekkel rendelkezik, több cégvásárlási folyamat koordinációjában vett részt az elmúlt években. 1993-ban az RJ Reynolds dohánygyár gazdasági igazgatójaként részt vett a cég magyarországi befektetéseinek tranzakciójában. Ezt követően a PepsiCo üzletfejlesztési és stratégiai igazgatójaként dolgozott. Széleskörű tapasztalata a médiaszektorra is kiterjed, a Sláger Rádió anyavállalatánál, az Emmis International-nél gazdasági igazgatóként egész Európáért felelt, emellett a Sláger Rádió felügyelő bizottsági tagja volt.

Az elmúlt hónapokban sok mindenről lehetett hallani: többek között arról, hogy a svéd MTG médiabirodalom is pályázik a TV2-re, de végül visszakoztak. Igaz, sokak szerint ennek az is oka lehetett, hogy a reklámadó kivetése miatt már messze nem tűnt annyira jó vételnek a csatorna.

Sokáig egy titokzatos kínai befektetőről is hallani lehetett, amely a jobboldali média bizonyos csoportjának az érdekeit képviselte volna. Végül a kínai is nyom nélkül eltűnt.

 

 

 

 

 

 

 

  • Megosztom