Hivatalos: az Opimus-é a Mediaworks

Új tulajdonosa van a második legnagyobb hazai médiacégnek, ahogyan azt már júliusban az mmonline.hu megírta az Opimus Press Zrt. vette meg a Mediaworks Hungary-t. A Gazdasági Versenyhivatal már jóváhagyta a tulajdonszerzést. A korábbi tulajdonos Vienna Capital Partners közleménye szerint többek között azért döntöttek az Opimus mellett, mert ígéretet tettek arra, hogy kiemelten foglalkoznak a Népszabadság újraindításának kérdésével.

 

A Budapesti Értéktőzsde honlapján jelentette be az Opimus Group Nyrt., hogy az egyszemélyes tulajdonában lévő Opimus Press Zrt. megszerezte a Mediaworks Hungary Zrt. részvényeinek 100 százalékát. A tranzakciót a Gazdasági Versenyhivatal 2016. október 25-én jóváhagyta, a sajtóforrások szerint Mészáros Lőrinchez köthető Opimus Press ettől az időponttól gyakorolhatja részvényesi jogait.

 

A Népszabadság október 8-i bezárását követően egyre biztosabbra lehetett venni, hogy a Pannon Lapok Társaságát megszerző, és így már 12 megyei lappal bíró Mediaworks hamarosan tulajdonost vált. Ezt egyébként néhány napja Heinrich Pecina a cég korábbi tulajdonosa is valószínűsítette, aki a Népszabadság megszűnése miatt kialakult helyzettel indokolta, hogy fontolgatja a magyar médiapiacról való kivonulást.

 

Az mmonline.hu már júliusban vázolta a most megvalósult forgatókönyvet, akkori összeállításunkban a 168 Óra, illetve saját információink szerint azt írtuk, hogy a 20 millió forint jegyzett tőkével alapított Opimus Press Zrt. veheti meg a Mediaworks Hungary-t. Az mindenesetre érdekes, hogy augusztus 30-án még olyan közleményt adott ki a Mediaworks, melyben cáfolták még azt is, hogy tárgyalnának a vállalat eladásáról. Az ugyanakkor kevésbé hihető, hogy mindössze másfél hónap alatt ütötték nyélbe az egyik legnagyobb hazai médiacég értékesítését, bár az eddigi tulajdonos Vienna Capital Partners közleményében azt írta, hogy az elmúlt hónapban kaptak több ajánlatot is a vállalatra. Emellett azt is jelezték, hogy az Opimus kiválasztásában nagy szerepet játszott, hogy ajánlatukban vállalták, hogy megvizsgálják a Népszabadság újraindításának lehetőségét.

 

A PLT és a Mediaworks a múlt évben együtt összesen mintegy 26 milliárd forintos bevételt ért el, igaz akkor még külön cégként működtek. Ennél nagyobb forgalma csak az RTL Magyarországnak volt a hazai médiapiacon tavaly.

 

A Mediaworks igazgatóságába máris új tagokat neveztek ki, Liszkay Gábort, Lóczi Jánost és Pintér Adreát.

  • Megosztom