Hitelbróker céget büntetett a jegybank

Az MNB 30 millió forintra büntette a City Hitelbróker Kft.-t többek között nyilvántartási, panaszkezelési és adatszolgáltatási hiányosságok miatt.

A jegybanki vizsgálat megállapításai szerint a társaság közvetítői tevékenysége során több olyan általa foglalkoztatott személy munkáját is igénybe vette, azaz ajánlói rendszert működtetett, akik nem feleltek meg teljes körűen a pénzügyi közvetítéshez szükséges szakmai és személyi feltételeknek, ugyanakkor ténylegesen közvetítési tevékenységet végeztek. A cég nem rendelkezett továbbá a jogszabályok által elvárt minimális számú – legalább három – megbízóval, huzamosabb ideig mindössze egy, majd később is csupán két pénzügyi intézmény megbízásából közvetített egyes pénzügyi termékeket.

A vizsgálat hiányosságot azonosított a társaság ügyfél-tájékoztatási, igényfelmérési és ajánlatátadási eljárását érintően is. A cég ugyanis nem tett eleget teljes körűen és igazolható módon az előzetes tájékoztatási, illetve az ügyféligények felmérésére vonatkozó kötelezettségének. Emellett nem tudta hitelt érdemlően igazolni, hogy a szerződéskötés elősegítése és a termékek összehasonlítása érdekében az ügyfeleknek a jogszabály által előírt minimális számú egymással versengő intézmény ajánlatát átadta – írta a hvg.hu.

  • Megosztom