Hitelből indul a tanév

Augusztus második felében már sokan kezdenek készülni a szeptemberi iskolakezdésre. A tanévkezdés előtti hetek különösen megterhelőek anyagi szempontból, hiszen közel húszezer forint megy el ilyenkor iskoláztatással kapcsolatos költségekre már egy gyerek esetén is.

 

Évről évre jelentős anyagi kiadást jelent az augusztus-szeptemberi iskolakezdési időszak: a KSH adatai szerint az őszi tanévkezdés gyermekenként 19 600 forinttal terheli meg a családi költségvetést, év közben pedig havonta átlagosan 17 500 forintot fordítanak a családok az iskolával összefüggő költségek fedezésére.

 

A nagy összegű és halaszthatatlan kiadások miatt sok családnál merülhet fel a különböző hitelek iránti igény. Az elmúlt években a CIB Bank tapasztalatai szerint az iskolakezdést megelőző időszakban mindig nő a kereslet a fogyasztási hitelek iránt. A legtöbben személyi kölcsönt vesznek fel ilyenkor, de sokan használják ki a hitelkártyák nyújtotta lehetőséget, illetve a folyószámlahitelt is.

 

Utóbbi nagy előnye, hogy a lakossági számlához kapcsolódó keret révén a számla tulajdonosa bármikor, azonnal fedezheti felmerült kiadásait. Emellett a rendszeres költségek – például a közüzemi megbízások – biztonsággal teljesülnek akkor is, ha a folyószámlán éppen nem áll rendelkezésre elegendő összeg. Ez a megoldás akkor jöhet jól, ha például az iskolakezdéshez kapcsolódó vásárlások túlterhelték a költségvetést, és hó végére kimerülne a családi kassza – hiszen a felhasznált hitelkeretet a következő hónapban érkező rendszeres jövedelemből a bank automatikusan feltölti.

 

A hitelkártya több szempontból hasonlít a folyószámlahitelhez: birtokosa meghatározott hitelkeretével szabadon rendelkezhet, vagyis ez a konstrukció is gyors és hatékony segítséget nyújthat akkor, ha átmeneti likviditási gondok lépnek fel a családban. Ha az iskolakezdéskor például a gyerek számára új széket vagy elektronikai eszközt vennénk, ez a megoldás ideális lehet, mert hitelkártyánkkal azonnal megvásárolhatjuk a kívánt eszközt. Ugyanakkor fontos tudni, hogy a költéstől számítva maximum 45 napos kamatmentes időszak áll rendelkezésre: ezen az intervallumon belül mindenképpen érdemes teljesen feltölteni a keretet, hiszen akkor nem kell kalkulálni kamatfizetéssel.

 

A folyószámlahitelnél és a hitelkártyánál hosszabb távú elköteleződést jelent a személyi kölcsön, előnye ugyanakkor, hogy kiszámítható, kedvező kamatozású konstrukcióról van szó. A személyi hitel elsősorban nagyobb összegű, egyszeri kiadások finanszírozására lehet ideális, akár 5-6 éves futamidő mellett. Ezért ha a gyerek szobájának felújításáról, új bútorok vagy esetleg az iskolai szakkörhöz kapcsolódó sporteszközök, hangszerek beszerzéséről van szó, érdemes átgondolnunk ezt a konstrukciót is.

 

  • Megosztom