Hír Tv, Lánchíd Rádió: kiszállt a tulajdonos

Eladta a Hír Tv-ben és a Lánchíd rádióban lévő részesedését is Töröcskei István. A várhatóan az Államadósság Kezelő Központ Zrt. irányítását átvevő üzletembertől Liszkay Gábor, a Magyar Nemzet igazgató-főszerkesztője vette meg tulajdonrészét.

A hvg.hu információi szerint értékesítette a Hír Tv-ben lévő 29,9 százalékos és a Lánchíd Rádióban lévő 75 százalékos részesedését is Töröcskei István. A portál úgy tudja, a vevő mindkét esetben Liszkay Gábor, a Magyar Nemzet igazgató-főszerkesztője. A tévétársaságnál a többség a Pro-Aurum Zrt.-é maradt, a rádiócégnél pedig továbbra is a Nyerges Zsolt-féle Infocenter.hu Zrt.-é a 25 százalék. Töröcskei távozott továbbá a Hír Tv felügyelőbizottságából, s ezt tette László nevű testvére is.

 

A Lánchíd Rádió Kft.-be egyébként tavaly tért vissza a jobboldali médiacsoportok kialakításában az utóbbi években igen aktív Töröcskei, akkor éppen az Infocenter.hu-tól szerezte meg a háromnegyed részt – olvasható a hvg.hu-n.

 

Úgy tudni, Töröcskei István lesz az Államadósság Kezelő Központ Zrt. új vezetője, erről elsőként a Privátbankár számolt be. A cég korábbi vezérigazgatója, Pleschinger Gyula, a Nemzetgazdasági Mininsztérium államtitkáraként folytatja pályafutását.

 

Töröcskei István közgazdász, a Magyar Nemzeti Bankban kezdte pályafutását, ahol majdnem két évtizedig dolgozott. A rendszerváltást követően a Kultúrbank elnöke lett, majd 1992-től 1994-ig az egykori Magyar Hitel Bank vezérigazgatója. Az első Orbán kormány idején az állami tulajdonú Magyar Exporthitel Biztosító elnöke volt, majd kiterjedt médiaportfólió építésébe kezdett. Üzleti érdekeltségei közül kiemelkedik a Széchenyi Kereskedelmi Bank, a Pannergy, de tagja a Mol felügyelőbizottságának és ellátja a Mavir elnöki tisztét is – olvasható a privatbankar.hu-n.

  • Megosztom