A hétvége mentette meg az RTL Klubot

Minimálisra olvadt a különbség az RTL Klub és a TV2 között. Ott zuhant be az RTL Klub esti nézettsége, ahol korábban a legerősebb volt. Mi történt a Barátok közttel?

Meglepő fordulatot hozott az év első hete az RTL Klub és a TV2 nézettségi versenyében. Január elsején még gyakorlatilag egálban volt a két csatorna főműsoridős közönségaránya (RTL Klub – 12%, TV2 – 11,5%), keddtől péntek estig viszont a TV2 volt a nézettebb a 18-49 évesek körében.

Összességében a hétfőtől péntekig terjedő esték ezt az eredményt hozták (18-49 évesek):
RTL Klub – 11,4%
TV2 – 13,9%

Különösen a csütörtök hozott meglepően nagy TV2 fölényt (RTL Klub – 12%, TV2 – 17,2%). Az RTL Klub szerencséje az, hogy jött a hétvége, amit viszont simán nyertek, szombat este 16,4 százalékos, vasárnap 14 százalékos share-t hoztak össze. A TV2 szombaton 9,8 százalékos közönségarányt produkált, ami még nem is olyan rossz a vasárnapi 4,6 százalékukhoz képest. (Amennyiben a Sztárban sztár+1 kicsit vasárnap este nem a SuperTV2-n, hanem az anyacsatornán adják, akkor jó eséllyel nyerik a hetet).

1. hét / 52. hét / 51. hét (heti főműsoridős share, 18-49 évesek)

RTL Klub – 12,5% / 14,8%/ 14,2%
TV2 – 11,8% / 11,1% / 12,5%

Egyes napi műsorok heti átlagos közönségaránya (1. hét, 18-49 évesek)
RTL Klub
Híradó – 20,8%
Fókusz – 18,5%
Éjjel-nappal Budapest – 11,8%
Barátok közt – 11,4%

TV2
Tények – 13,5%
A Piramis – 16,9%
Pénzt vagy éveket – 15,1%
Tények Extra – 7,8%

Ahogy a fenti adatokból látszik, az RTL Klubon az esti Híradó továbbra is nagyon erős, heti átlagban 20 százalékos közönségarányt szállít (bár a Híradó nem tartozik bele a főműsoridős eredménybe, mert a 19 és 23 óra közötti időszakot számolják ide az RTL-nél). Jól szerepelt a főműsoridőbe visszatért Fókusz is, utána viszont nagy zuhanás jött a 11 százalék körüli share-rel szégyenkező Éjjel-nappal Budapest és Barátok közt alatt.

Különösen a Barátok közt szempontjából ciki ez az eredményt, hiszen a csatorna emblematikus és sokáig szinte verhetetlennek számító tartalmáról van szó.

Igazából két probléma lehet a Barátok köztnél: vagy tartalmi gondok vannak a szappanoperával, vagy az őszi szezon késői kezdési időpontja viselte meg ennyire a sorozatot.

A tartalmi részt nehéz megítélni (bár tavaly nyáron volt egy vezetőváltás a sorozatnál), inkább a sokáig 22 óra utánra tolódott kezdési időpont rostálta meg a nézői bázist.

Valójában a Barátok közt eredményén már tavaly ősszel látszódott, hogy a nézők egy része számára már túl késői időpontra került a sorozat. Az esti share-adatokban viszont ezt elfedte az, hogy a Konyhafőnök és a Celeb vagyok is egész jó eredményeket produkált. Továbbá a TV2 a Barátok közt időszakában ősszel nem adott igazán erős műsort.

Az év elejei műsorstruktúrában ugyan jóval korábbi időpontra került vissza a Barátok közt, viszont a tavaly ősszel elvesztett nézők láthatóan nem tértek vissza. A sorozat január első hetében a 18-49 éveseknél adásonként átlagosan 187 ezres nézettséget produkált, a teljes lakosságnál 662 ezret.

Azért, hogy legyen mihez viszonyítani: anno a 2017-es évet a Barátok közt a 18-49 éveseknél 290 ezres átlaggal, a teljes lakosságnál 838 ezres átlaggal kezdte az első héten.

Tavaly augusztus második hetében, a nagy nyári pangás idején a 18-49 éveseknél 208 ezer, a teljes lakosságnál 729 ezer nézőt ültetett a képernyők elé. Azaz még a nyári eredményükhöz képest is gyenge volt az első hetük.

Ettől a héttől ezért meglépték azt, amit talán korábban kellett volna: felcserélték a Barátok közt és az Éjjel-nappal Budapest kezdési időpontját. Érdekes lesz látni, hogy a korán fekvő nézőket ezzel vissza tudják-e csábítani, illetve az is, hogy mi lesz a szintén nem a legfényesebb időszakát élő Éjjel-nappal Budapesttel.

A TV2-n mindezzel párhuzamosan a Piramis és a Pénzt vagy éveket is nagyon jó eredménnyel kezdte az évet, heti átlagban 16,9 és 15,1 százalékos share-t értek el, ami magasan a TV2 csatornaátlaga felett van. A Tények közönségaránya ugyan nem csillog a régi fényében, a sávjukat nem nyerik, de a TV2 átlagát még így is megugrották.

Az említett három műsor volt a TV2 három legnézettebb műsora is a múlt héten. A Piramis legnézettebb – csütörtöki – adását 306 ezren nézték meg, a Pénzt vagy éveket szintén csütörtökön érte el a legjobb, 301 ezres nézettségét. A TV2 harmadik legnézettebb műsora a január elsejei Tények volt 255 ezer nézővel. A teljes lakosságnál a Piramis 970 ezer, a Tények 931 ezer, a Pénzt vagy éveket 737 ezer nézőt vonzott.

Azonban összetettben az RTL Klub jobban szerepelt a műsoros toplistán. A hét legnézettebb műsorait – a 18-49 éveseknél és a teljes lakosságnál is – az RTL Klub adta. A 18-49 éveseknél a Fókusz Plusz volt a listavezető 352 ezer nézővel, a teljes lakosságnál pedig a hétfő esti Híradó 1,02 milliós nézettséggel.

A tíz legnézettebb műsor a 18-49 éveseknél:

A tíz legnézettebb műsor a teljes lakosságnál:

Heszler Róbert

Adatok forrása: RTL / Nielsen Közönségmérés

Megjegyzés: a 18-49 évesekre és a teljes lakosságra vonatkozó adatok magukban foglalják az időeltolásos tévézést is. Amennyiben nem jelezzük egy adatnál a célcsoportot, akkor az a 18-49 évesekre vonatkozik. A top 10-es táblázatokban a műsorok legnézettebb heti epizódjai szerepelnek.

Főműsoridő alatt a 19:00 és a 23:00 közötti időszakot értjük.

  • Megosztom