Hazai autópiac: drágulás és átalakuló kínálat 2020-ban

A Ford magyarországi első embere szerint jelentős változást hoz a 2020-as esztendő a hazai autópiac szempontjából. A szigorodó uniós előírások miatt drágulást és átalakuló modellkínálatot jósol a szakember.

Interjút adott a Portfolio.hu-nak Szamosi Viktor, a Ford Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója. Ebben Szamosi elmondja, hogy 2020-tól egy teljesen más piacnak nézünk elébe. Aki a régi fajta autózást kedveli, a régi árszínvonalon, annak azt tanácsolja a Ford vezére, hogy még idén nézzen szét a márkakereskedésekben, hiszen jövőre az unió szén-dioxid-szabályozása miatt minden gyártónak korlátoznia kell magát, hogy az unió egészét tekintve a kibocsátási számai rendben legyenek.

Azaz már kínálati oldalon a gyártók fognak önszabályozni, illetve muszáj lesz drágábban adniuk az autókat. Arra is számítanak, hogy a gyártók alacsonyabb marzsokkal fognak dolgozni jövőre. Ez a gyakorlatban azt jelenti majd, hogy korábban megszokott, nagyobb teljesítményű modelleket meg kell szüntetni, vagy nem lehet különböző motorváltozatokkal kínálni, ami komoly bevételkiesését okoz majd a gyártóknak és az autókereskedőknek is.

Szamosi szerint Magyarországon nagyjából hasonló mennyiségű új személyautót fognak venni, mint eddig, csak más modell-mixszel. Az első negyedévben még eladják a regisztrált készleteket, de a második negyedévtől már másfajta autópiaccal találkoznak a szalonokban a vásárlók.

Ezek kisebb köbcentis, főleg hibrid, alacsony szén-dioxid-kibocsátású autók lesznek. Mindezt figyelembe véve azt javasolja Szamosi Viktor, hogy aki a nagyteljesítményű autókat kedveli, amelyeknek a szén-dioxid-kibocsátása sokkal nagyobb, az még idén vásároljon, mert a jövőben ezek az autók mennyiségi korlátozás alá fognak esni az Európai Unióba, amely az árukra is hatással lesz.

A Ford hazai vezetője egy átlagos modellnél 100-200 ezer forint közötti összegű drágulásra számít jövőre. Ezt megelőzően viszont 2019 negyedik negyedévében a gyártók egy utolsó rohamban a magas szén-dioxid-kibocsátású készletes autóikat igyekeznek majd piacra dobni. A vásárlóknak éppen ezért mindenképpen érdemes lesz figyelniük az akciókat mostantól, mert az év végéig a régifajta típusválasztékot mindenki igyekszik majd eladni.

Ennek eredményeként a negyedik negyedévre egy kiemelkedően magas új regisztrációs számot várnak. Ezek viszont előrehozott vásárlások lesznek, amelyek egyben azt is eredményezik, hogy 2020 első negyedévében szemmel láthatóan visszaesnek majd az eladások.

  • Megosztom